Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bodnár György adományával kiegészült a Puskás-gyűjtemény

2015-11-04 16:07:39

 

Bodnár György 127 Puskás-relikviát ajándékozott a legendás futballista hagyatékát kezelő felcsúti Puskás Intézetnek, így egyesült a Puskás Ferenc-gyűjtemény.

 

    A Puskás Intézet szerdai tájékoztatása szerint az amerikai-magyar üzletember tíz évvel ezelőtt - a londoni árverés előtt, a kikiáltási ár és a becsült érték többszörösét kínálva - egyben vásárolta meg a felbecsülhetetlen értékű kollekciót. Bodnár György akkor azt nyilatkozta, amennyiben méltó módon megújul a budapesti Puskás Ferenc Stadion, s ott megfelelő szakértelemmel és gondossággal múzeum létesül, akkor kész felajánlani erre a célra a különleges tárgyakat.
    A feltételek a stadion hamarosan megkezdődő átépítésével teljesülnek: a tervek szerint a részben eredeti formájában megőrizendő toronyépületben rendeznek majd be állandó kiállítást.
    Bodnár György gyűjteményének zömét Puskásék 1990 utáni, budapesti tartózkodása során felhalmozódott ajándékok, kitüntetések alkották a Pelé által születésnapi ajándékként dedikált brazil meztől a Göncz Árpád által adományozott aranygyűrűig, de megtalálható volt benne például Puskásnak az 1952-es olimpiai döntőn viselt futballcipője is.
    "Nagyon hálásak vagyunk Bodnár Györgynek, hogy előbb egy páratlan gesztussal megmentette az országnak ezt a gyűjteményt, most pedig a Puskás Ferenc emlékének ápolásáért végzett munkánkat is elismeri ezzel a nagylelkű felajánlással" - idézi a közlemény Szöllősi Györgyöt, a Puskás Intézet igazgatóját. "Az ő eredeti kívánságát tiszteletben tartva a tárgyak nagy részét az új Puskás Ferenc Stadionban fogjuk kiállítani."