Andrea napja van. | 2024.04.18

Struhács György nemet mondott a külföldi ajánlatokra

2015-10-09 09:32:32

 Többen keresték, ám végül minden külföldi ajánlatra nemet mondott Struhács György, a magyar kötöttfogású birkózó-válogatott korábbi sikerkapitánya, aki január 1-től az utánpótlásban dolgozik tovább.

    "Épp ma mondtam le a lengyelek felkérését. A felnőttekhez szerettek volna kapitánynak elcsábítani, de mondtam nekik, hogy nem tudnék leülni a szőnyeg mellé és mondjuk Lőrincz Viktor ellen irányítani Damian Janikowskit" - nyilatkozta az MTI-nek pénteken a sikertelen - mindössze egy ötkarikás kvótát hozó - Las Vegas-i világbajnokság után távozott szakember, hozzátéve, hogy már másnap megkereste egy másik szövetség, ám a lengyelekéhez hasonlóan azt az ajánlatot is visszautasította.
    A felnőtt nemzeti csapatot 2007-től idén szeptember közepéig irányító Struhács György bevallása szerint ha nem is jól, de "megvan", s már ott tart, hogy tud aludni, és nem mindig a birkózás jár a fejében. A világbajnoksággal kapcsolatban továbbra is úgy érzi, hogy a hatalmas tét miatt kicsit túlpörögték a versenyzők a viadalt, a felkészülési metódussal azonban szerinte nem volt baj alapvetően.
    "Természetesen sokat gondolkodtam a történteken, s talán az is benne volt a kudarcban, hogy a tavalyi nagyon sikeres év után egy picit leültek a versenyzők és én is, nem volt akkora bennünk a tűz, mint korábban. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne dolgoztunk volna rengeteget, inkább csak legbelül volt egy ilyen gondolat a fejekben" - vélekedett a gyengébb szereplés okairól az edző, hozzátéve, hogy ennek ellenére is könnyedén alakulhatott volna sokkal jobban a Las Vegas-i vb. - "Most mondhatnám, hogy mi lett volna ha ez vagy az másként jön össze, ha szerencsésebbek vagyunk, de ennek nincs értelme, nem úgy lett, sajnálom."
    Azt viszont leszögezte, hogy ez a garnitúra továbbra is nagyon erős, s képes megszerezni az előzetesen remélt négy-öt olimpiai kvótát. Hangsúlyozta, hogy az olimpia szakmai szempontból könnyebb verseny mint a világbajnokság, ezért biztos benne, hogy nemcsak kijutnak Rióba, de ott jól is fognak szerepelni a magyar kötöttfogásúak.
    "A mezőny sokkal kisebb, lesz olyan, aki egyből a nyolcaddöntőben kezd majd a játékokon. A versenyt körülvevő felfokozott hangulat az, ami nehézzé teszi az olimpiát" - mondta a tréner.
    Az elköszönést a válogatottól külön megnehezítette a számára, hogy a versenyzők nagy többségével már utánpótláskoruktól együtt dolgozott, ezért különlegesen szoros kapcsolat alakult ki.
    "Annyira ismerem őket, hogy a feleségemnek előre pontosan megmondtam, ki mikor fog fölhívni közülük a távozásom után, vagy ki lesz az, aki nem fog" - érzékeltette Struhács György, hogy mennyire jól ismeri versenyzőit.
    Hozzátette, külön jólesett neki, hogy rengetegen keresték, biztatták, olyanok is, akikkel az elmúlt évek megfeszített munkája miatt alig tudta tartani a kapcsolatot.
    A jövőjével kapcsolatban már biztos, hogy januártól az utánpótlás válogatottak egyikét veszi majd át, azt azonban még nem árulta el, hogy melyik korosztályét. Ugyanakkor a következő hónapokban sem ül majd tétlenül, mivel a szövetség megbízta, hogy Bacsa Ferenccel közösen dolgozzanak ki az 1-es és 2-es diákkorcsoport versenyzői számára egy táboroztatási rendszert, melyben majd többek között egységesíteni tudják az alaptechnikákat az ifjú birkózók között.
    Struhács György irányítása alatt Kiss Balázs (2009, 96 kg) és Bácsi Péter (2014, 80 kg) lett világbajnok, míg Lőrincz Tamás (2013, 66 kg; 2014, 71 kg) és Bácsi Péter (2008, 74 kg, 2014, 80 kg) egyaránt kétszer nyert Eb-t, de három olimpiai medál is a nevéhez fűződik az ezüstérmes Fodor Zoltán (2008, 84 kg), a szintén második Lőrincz Tamás (2012, 66 kg) és a bronzérmes Módos Péter (2012, 55 kg) jóvoltából. Világversenyeken összesen 27 érmet szereztek a kötöttfogásúak kapitánykodása alatt.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány