Csongor napja van. | 2024.04.16

Magyar Nagydíj - A rendőrség és a katasztrófavédelem is felkészült a tömegek fogadására

2015-07-22 11:17:39

 

Több mint ezer rendőr, köztük tizenhárom külföldi vigyáz majd a hétvégi Forma-1-es Magyar Nagydíj látogatóira, a rendezvények zavartalan lebonyolítására, és a katasztrófavédelem is felkészült minden eshetőségre - tájékoztatta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) és a megyei katasztrófavédelem szerdán az MTI-t.

 

    Beluzsárné Belicza Andrea rendőrségi szóvivő a szerdai bejárás után elmondta: a Hungaroring főbejárata melletti mobil rendőrbázison csütörtök déltől éjjel-nappal fogadják a bejelentéseket. A konténerekből álló ideiglenes őrsön már az utolsó simításokat végzik: egyebek mellett üzembe helyezik a rádiós forgalmazáshoz is szükséges informatikai hálózatot, és rövidesen kész a logisztikai rész is.
    A szolgálatban lévő rendőrök - közöttük a más megyékből érkezők - a mobil bázison figyelik majd egyebek mellett a Készenléti Rendőrség helikoptereinek képeit, hogy szükség esetén bármikor és bárhol be tudjanak avatkozni - közölte a szóvivő.
    Tájékoztatása szerint a tavalyinál is nagyobb hőség miatt a négy napon át Mogyoródra érkező tömegek biztonságának garantálása a szokásosnál több feladatot ró majd a PMRFK-ra és a velük együtt dolgozókra. 
    Kiemelte: helikopteres, autós, motoros, lovas, kutyás és gyalogos rendőrök állnak készenlétben, a magyarok munkáját lengyel, szlovák, román és osztrák kollégák segítik. Az ő feladatuk főként a külföldi vendégek gondjainak orvoslása, tájékozódásuk könnyítése, okmányaik és járműveik ellenőrzése lesz.
    A rendőröket hideg ásványvízzel, naptejjel és hűtőkocsikban tárolt élelemmel látják el, valamint párakaput állítanak fel számukra. Pihenni egy külön sátorban tudnak majd. A Készenléti Rendőrség lovainak pihenőjében az állatok takarmányozására, itatására is felkészültek - tette hozzá Beluzsárné Belicza Andrea.
    A szóvivő hangsúlyozta: a forgalom folyamatosságát az érintett útszakaszokon rendőri irányítással és tájékoztató táblákkal könnyíti a PMRFK. Az aktuális forgalmi helyzetről, illetve a kihelyezett rendőrőrs és az egyes konzulátusok képviselőinek elérhetőségeiről a police.hu oldalon érdemes tájékozódni.
    A katasztrófavédelem a versenypálya kezelőjével együttműködve átfogó tűzvédelmi hatósági ellenőrzéssorozatot végzett a Hungaroring területén - tájékoztatott a felkészülésről a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője.
    Csámpai Attila elmondta: áttekintették és felülvizsgálták a létesítmény tűzvédelmi helyzetét, és sorra vették a szükséges intézkedéseket. A társszervekkel és a helyi rendezőkkel együtt tartott pályabejáráson mindent rendben találtak. A futam ideje alatt két gépjárműfecskendővel állnak majd készenlétben a pálya közelében - tette hozzá.
    A szóvivő nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy a rekordhőség miatt a Hungaroringre érkezőknek a saját testi épségükre és másokéra is jobban kell most figyelniük. Elmondta, a meteorológiai előrejelzés szerint a Forma-1-es Magyar Nagydíj idején (július 24-26.) Gödöllő térségében a napi középhőmérséklet 29-33 fok körül alakul, és helyi záporra, zivatarra, valamint a szél erősödésére is van esély. 
    Azt tanácsolta, hogy a Mogyoródra indulók ezért időben tájékozódjanak, és készüljenek fel az aktuális időjárási riasztásokra.