Andrea napja van. | 2024.04.18

Labdarúgó NB I - Rajtol a tizenkét csapatos idény - ELŐZETES

2015-07-17 11:25:34

 Tizenegy év után újra 12 csapattal rajtol szombaton a labdarúgó OTP Bank Liga 2015/16-os idénye. Minden együttes háromszor találkozik majd egymással a 33 fordulós pontvadászatban.     

    A címvédő Videoton a Budapest Honvéd vendége lesz a nyitókörben. A fehérvári együttes átalakult a rövid holtszezonban, többek között távozott a vezetőedző Joan Carillo, a csapatkapitány Sándor György, a gólkirály Nikolics Nemanja, valamint a kapuban rendkívül megbízható teljesítményt nyújtott Juan Calatayud is. A kispadra a francia Bernard Casoni ült le, a gárda már az ő irányításával szenvedett otthon 3-0-ás vereséget a Ferencvárostól a Szuperkupában, majd kedden a Bajnokok Liga-selejtező második fordulójának első mérkőzésén 1-0-ra nyert a walesi The New Saints vendégeként.
    A 28-szoros bajnok Ferencváros 2004 óta nem végzett a tabella élén, a klubnál most kimondott cél a végső siker. Ennek érdekében mindent meg is tettek a zöld-fehérek vezetői, ugyanis megszerezték többek között Radó Andrást és Leandrót, valamint kölcsönszerződése után megvásárolták az elmúlt szezonban kiváló teljesítményt nyújtó ecuadori Cristian Ramírezt. Thomas Doll irányításával a Ferencváros sorozatban húsz bajnoki óta veretlen, legutóbb még tavaly októberben, a tizedik fordulóban, a Diósgyőr vendégeként szenvedett vereséget.
    A fővárosiak - akik csütörtökön hazai pályán 1-0-ás vereséget szenvedtek a bosnyák Zeljeznicartól az Európai Ligában - vasárnap a Haladás otthonába látogatnak. A szombathelyieknél a bajnoki szünetben véglegesítették a vezetőedzői poszton Mészöly Gézát, akinek az irányításával a csapat kiharcolta a bennmaradást.
    A nyitóforduló egyik érdekes párharca a Paks újpesti vendégjátéka, a lila-fehérek otthon ugyanis legutóbb 2010-ben tudták bajnoki mérkőzésen legyőzni a Tolna megyei csapatot, amely azóta sorozatban ötször hozta el a három pontot a Szusza Ferenc Stadionból.
    A két feljutó közül a Vasas a Diósgyőr otthonába látogat, míg a Békéscsaba az EL-ben csütörtökön Rigában 2-2-es döntetlent elérő Debrecent fogadja.
    Az elmúlt idényben bronzérmes MTK - amely már az első körben búcsúzott a második számú európai kupasorozattól - a Puskás Akadémiával találkozik. 
    Az OTP Bank Liga mezőnye azt követően lett 12 csapatos, hogy az előző, 16 gárdát felvonultató szezon végén öt klub, a Győr, a Kecskemét, a Nyíregyháza, a Pécs és a Pápa nem kapott az első osztályú induláshoz szükséges licencet, a Dunaújváros pedig a pályán elért eredménye alapján búcsúzott.    
    A mostani idényben előbb minden csapat oda-visszavágót játszik egymással, majd a harmadik körben az előző bajnokság első hat helyezettje szerepelhet hazai környezetben.
    
    OTP Bank Liga, 1. forduló:
    szombat:
    -------
Újpest FC-Paksi FC 18.00, v.: Szabó Zs.
Diósgyőri VTK-Vasas 18.00, v.: Solymosi
MTK Budapest-Puskás Akadémia 18.00, v.: Andó-Szabó 
Budapest Honvéd-Videoton FC 20.30, v.: Vad II.
    vasárnap:
    ---------
Békéscsaba 1912 Előre - DVSC-TEVA 18.00, v.: Pintér
Szombathelyi-Swietelsky Haladás - Ferencváros 18.00, v.: Kassai