Auguszta napja van. | 2024.03.29

Márton Anna bronzérmes

2015-07-15 06:40:50

 Bronzérmet nyert a kardozó Márton Anna a moszkvai vívó-világbajnokságon.

    A húszéves magyar versenyző a fehérorosz Palina Kaszpjarovics, a kínai Sao Ja-csi, az egyéniben kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok amerikai Mariel Zagunis, valamint a görög Vasziliki Vujuka legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol hazai ellenféllel találkozott.
    A nála tíz évvel idősebb Szofija Velikaja számított az asszó esélyesének, már csak azért is, mert - túl azon, hogy ő a világranglistán jelenleg a második, míg magyar ellenfele 14. - Londonban olimpiai ezüstérmes volt, emellett egyéniben nyert már világbajnokságot, illetve háromszor - legutóbb idén - Európa-bajnokságot. A mérkőzés elején Márton vívott eredményesebben, szép védés-visszavágásokkal meglepte Velikaját, aki csak 5-1 után kezdte meg a felzárkózást. Az orosz feljavulásával Márton magabiztossága megingott, s bár a szünetben még csak egy tussal, 8-7-re vezetett a hazai vívó, a második szakaszban már nagyon könnyedén adta sorozatban a tusokat, így végül 15-8-ra nyert.
    A vb hétfőn kezdődött, de akkor még csak selejtezőket rendeztek, így az első éremosztó napon máris összejött az első magyar dobogós helyezés. Márton menetelése - első felnőtt vb-érme - nagyon sokat érhet az olimpiai kvalifikációs sorozatban, melynek kiemelt versenye a világbajnokság. Női kardban Rióban lesz csapatverseny is, így amennyiben a magyar válogatott kijut, egyéniben három vívó automatikusan indulhat, ha viszont nem, az egyéni kvótaszerzés kerül előtérbe.  
    Eredmények:
    női kard:
    ---------
    a 64 között:
Márton Anna-Palina Kaszpjarovics (fehérorosz) 15-8
Mariel Zagunis (amerikai)-Várhelyi Anna 15-6
Sen Csen (kínai)-Garam Nóra 15-1
    a 32 között:
Márton-Sao Ja-csi (kínai) 15-13
    a 16 között:
Márton-Zagunis (amerikai) 15-9
    negyeddöntő:
Cecilia Berder (francia)-Hvang Szeo Na (dél-koreai) 15-8
Sen Csen-Azza Beszbesz (tunéziai) 15-12
Márton-Vasziliki Vujuka (görög) 15-12
Szofija Velikaja (orosz)-Aleksandra Socha (lengyel) 15-4
    elődöntő:
Berder-Sen 15-10
Velikaja-Márton 15-8
    döntő:
Velikaja-Berder 15-12
    A végeredmény: 1. Szofija Velikaja, 2. Cecilia Berder, 3. Márton Anna és Sen Csen, ... 53. Garam Nóra, ... 62. Várhelyi Anna, ...65. Mikulik Júlia