Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rio 2016 - Három magyar vitorlázó indulhat az olimpiai kvalifikációs vb-n

2015-04-07 08:01:47

 

"Megháromszorozódtak" a remények arra, hogy Berecz Zsombor (Finndingi) után újabb magyar vitorlázó vívja ki az indulási jogot a jövő évi olimpiára.

 

    A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) keddi tájékoztatása szerint Laser Standard hajóosztályban Magyarország egy versenyző helyett hármat indíthat a kingstoni, olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.
    A lehetőség - amelyről a nemzetközi osztályszövetség levélben értesítette a magyart - azt jelenti, hogy a három, riói részvételre esélyes magyar laseresnek, Tomai Balázsnak, illetve a 19 éves Vadnai Benjaminnak és testvérének, a 17 esztendős Jonatánnak nem kell egymással tovább válogatóznia, hanem mindhárman rajthoz állhatnak a kanadai városban június végén kezdődő vb-n.
    "Legalább ötven százalék az esély arra, hogy valamelyik vitorlázónk olimpiai részvételt érő helyen végezzen Kingstonban - vélekedik Brencsán Ábel, az MVSZ versenysport menedzsere. - Benjamin például már a tavalyi világbajnokságon is közel volt a riói szerepléshez."
    A 2016-os ötkarikás játékokon a Laser Standard hajóosztályban 46 ország indíthat versenyzőt. A kingstoni világbajnokságon legjobban szereplő magyar akkor szerezhet kvótát, ha legfeljebb nyolc, kvalifikációval még nem rendelkező ország vitorlázói előzik meg. Ha a vb-n nem sikerül kvótához jutni, akkor a jövő tavasszal Palma de Mallorcán sorra kerülő versenyen dől el, hogy kié lesz az utolsó két európai kvóta.