Auguszta napja van. | 2024.03.29

A kihagyás ellenére is bizakodó a sportlövő-vb előtt Csonka Zsófia

2014-08-14 14:03:22

 

A londoni olimpián sportpisztolyban hatodik Csonka Zsófia a tavalyi évet teljes egészében kihagyta, így az új szabályrendszerben csak idén kezdett el versenyezni, mégis lát esélyt arra, hogy már a szeptemberi világbajnokságon, az első kvótaszerző viadalon meg tudja szerezni a riói olimpiai indulás jogát.

 

    A pécsi sportlövő a londoni játékok után nem sokkal, alapozás közben szenvedett részleges vállszalagszakadást, ami több szempontból is nagyon rosszul érintette, mivel a 2012-es olimpiai sikert követően úgy érezte, megtalálta a `receptet` a jó szerepléshez, ráadásul tavaly januártól vezették be az új szabályokat lövészetben, melyekkel élesben - vetélytársaival ellentétben - csak idén kezdett ismerkedni.
    A lövőket érintő legkomolyabb változtatás az alaperedmények törlése volt a finálékra. Légpisztolyban a nyolcas döntőben nyolc lövés után, majd minden második sorozatot követően kiesik egy-egy versenyző, a győztes és az ezüstérmes így összességében 20-szor lő. Sportpisztolyban ezzel szemben két részből áll a finálé, az első fele rangsorol, majd az első és a második, illetve a harmadik és a negyedik külön mérkőzést vív egymással az érmekért.
    `Ezt az évet arra szántam, hogy visszakerüljek a nemzetközi élmezőnybe, rutinossá váljak az új szabályrendszerben és a lehető legjobb eredményt érjem el a vb-n` - nyilatkozta Csonka Zsófia, aki már három olimpián szerepelt. - `Az idén elért sportpisztolyos eredményeimet figyelembe véve szerezhetek kvótát, a döntőben pedig akár több is összejöhet, mint egy egyszerű helyezés.`
    A 30 éves sportolónak a világbajnokság előtti bizakodását elsősorban az táplálja, hogy sportpisztolyban kiváló átlagot tudott lőni az alapversenyekben, ráadásul júliusban, a granadai vb tesztversenyén mindkét számában döntőzött, sportpisztolyban pedig győznie is sikerült.
    Csonka Zsófia amellett, hogy olimpiai hatodik helyezett, kétszeres felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmesnek mondhatja magát. 2010-ben egyéniben, egy évvel később pedig csapatban lett második a légfegyveres kontinensviadalon.