Gedeon napja van. | 2024.03.28

Németh Szilárd Hegedüs Csaba kihívója a birkózók elnöki székéért

2015-01-06 13:16:09

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Csepeli BC vezetője lesz Hegedüs Csaba kihívója az elnöki posztért a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) január 30-i tisztújító közgyűlésén.

    A fideszes politikust a tavaly ősszel létrejött Új-Szövetség jelöli a tisztségre, s amint az a keddi sajtótájékoztatón elhangzott, a szervezet az alelnöki posztokon a háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes Komáromi Tibort, a versenyzőként olimpiai 10., nemzetközi bíró Bacsa Pétert és a szabadfogás egyetlen magyar világbajnokát, Kovács Istvánt látná szívesen.
    Németh Szilárd jelezte, 13+1 pontban foglalták össze legfontosabb terveiket, melyek célja a sportág sikeres jövőjének biztosítása. Elsődleges feladatnak az életpálya-modell megteremtését nevezte az elnökjelölt, szerinte a birkózók számára pályafutásuk legelejétől egészen szenior korukig világos jövőképet kell biztosítani. Kiemelte még, hogy szükségesnek tartja a sportág "tragikus helyzetben" lévő infrastrukturális hátterének a rendbetételét.
    A sajtótájékoztató elején a szervezők levetítettek egy felvételt a csepeli klub rendkívül rossz állapotú csarnokáról, majd Németh Szilárd elmondta, hogy a létesítmény felújítására a kormány 400 millió forintos garanciát vállalt. Megjegyezte, hogy ez példa lehet a jövőre nézve, mert a mostani állapotok megszüntetése nem szakmai kérdés, hanem elhatározás, pénz és erkölcsi kérdés, s tenni kell érte, hogy megvalósuljanak a beruházások. Jelezte, sok klubnál nem is lenne szükség ilyen komoly anyagi ráfordításra, lényegesen kisebb befektetésből is megfelelő állapotokat lehetne teremteni.
    A politikus - aki utánpótlás szinten maga is birkózott, s tavalytól a Csepeli BC elnöke - hangsúlyozta, nagyon sok elégedetlen ember van a sportágban, többek között olimpiai, világ- és Európa-bajnokok, -érmesek, s a 13+1 pontot sem ő találta ki, hanem szakemberek, a birkózás problémáival tisztában lévők állították össze a legnagyobb gondok figyelembevételével. Kiemelte, a cél, hogy a változásnak mindenki a nyertese legyen, a jelenlegi szakmai munkát pedig segíteni akarják és nem akadályozni, így a szakágakat vezető edzők munkája nincs veszélyben.
    Komáromi Tibor, a Magyar Birkózó Liga elnöke emlékeztetett rá, hogy alakulása óta, azaz tíz éve próbál változásokat elérni a liga az MBSZ-ben, ám nem járt sikerrel, így most örömmel támogatja Németh Szilárdot. A korábbi kötöttfogású szövetségi kapitány szerint sok a gond a birkózásban. Többek között azt nehezményezi, hogy Hegedüs Csaba elnök nagyon kevés pénzt hoz a sportágba, annak ellenére, hogy a versenyzők rendszeresen világbajnokságokat Európa-bajnokságokat nyernek.
    Az eseményen a sportág olyan korábbi kiváló versenyzői is megjelentek Komáromi Tibor és Kovács István mellett, mint Varga János, Kocsis Ferenc, Majoros István olimpiai bajnokok, vagy az egyaránt világbajnoki ezüstérmes Deák Bárdos Mihály, Virág Lajos és Berzicza Tamás.