Andrea napja van. | 2024.04.18

Franciaország nyomozókat küld Moszkvába a Total vezetőjének halála miatt

2014-10-21 09:03:45

 

A francia polgári légiközlekedés-biztonsági iroda (BEA) kedden bejelentette, hogy három munkatársa Moszkvába indult a Total olajcég elnök-vezérigazgatója halála körülményeinek kivizsgálására.

 

    A 63 éves Christophe de Margerie keddre virradó éjjel repülőgép-balesetben vesztette életét a vnukovói nemzetközi repülőtéren, amikor a gépe felszállás közben a sűrű ködben egy hókotrónak ütközött. Az Unijet társasághoz tartozó Falcon 50 típusú, Párizsba tartó repülő fedélzetén a vállalatvezetőn kívül háromfős személyzet tartózkodott, mindannyian meghaltak.
    A párizsi ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt eljárást indított, s a vizsgálat lefolytatásával a BEA-t bízta meg. 
    A balesetei okainak kivizsgálását az illetékes orosz hatóságok végzik. A nemzetközi eljárásoknak megfelelően a BEA a repülőgépet építő (Dassault), és a működési engedélyét kiadó állam képviselőjeként vesz részt a vizsgálatban - közölte a francia hatóság.
    A Total közleményben jelezte, hogy az olajipari vállalat igazgatótanácsa a "lehető legrövidebb időn" belül összeül Christophe de Margerie utódlása ügyében.