Emma napja van. | 2024.04.19

Jutalmazták az ifjúsági olimpia magyar érmeseit

2014-09-23 11:55:30

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) ünnepélyes fogadást adott az augusztusi nankingi ifjúsági olimpián eredményesen szerepelt magyar csapat tagjai részére, s egyben jutalmazta az érmet szerzett sportolókat.

    A keddi eseményen a II. ifjúsági olimpia legszebb magyar pillanatainak filmes felidézése után Borkai Zsolt, a MOB elnöke arról beszélt, hogy egy fiatal versenyző életében fontos mérföldkő ez a verseny, mert felmérheti, hol is tart a pályáján. Emlékeztetett arra, hogy a Nankingban szerepelt 57 magyar versenyző hat arany-, hat ezüst- és 11 bronzérmet nyert, ezzel Magyarország nyolcadik lett a nemzetek rangsorában. A sikerek mellett kiemelte a csapat összetartását, sportszerű viselkedését. Köszönetet mondott a kormánynak, az edzőknek, a szakvezetőknek és a szülőknek, akik segítsége nélkül a sportolók nem szerepelhettek volna ilyen eredményesen.
    "Remélem, hogy ezekből a fiatalokból minél többen ott tudnak lenni két év múlva a riói olimpián" - fogalmazott Borkai Zsolt.
    Simicskó István sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a döntéshozóknak, felnőtteknek az a dolguk: lehetőséget adjanak "gyerekeinknek, hogy megmutathassák tehetségüket". 
    "A sportban elért sikerek a nemzetnek önbecsülést adnak és tartást az élet más területein is" - fűzte hozzá.
    A fiatal sportolókat hangüzenetben köszöntötte a legidősebb magyar olimpiai bajnok, a 101. születésnapját éppen ma (hétfőn) ünneplő Tarics Sándor, aki azt kérte tőlük, hogy vigyázzanak a testükre, a szervezetükre, figyeljenek oda az étkezésre, s hangsúlyozta: ne felejtsék el, hogy a tízparancsolat nem tíz javaslat! A vízilabda-válogatottal az 1936-os berlini nyári játékokon győztes, hat évtizede az Egyesült Államokban letelepedett, San Franciscóban élő nemzetközi hírű építészmérnök hozzátette, hogy az interneten mindennap megnézi a magyar híreket, így a sporteredményekkel is tisztában van.
    Az úszó Szilágyi Liliána, aki két aranyérmével a magyar küldöttség legeredményesebb tagja volt,  elmondta, nagy élményként élte meg az ifjúsági olimpiát, melyre azóta is naponta gondol vissza. A sikerek pedig elmondása szerint segítettek neki, hogy céltudatosabb legyen, s tisztábban lássa az előtte álló feladatokat.
    Az esemény végén Borkai Zsolt és Simicskó István vásárlási utalványt adott át az érmeseknek.