Gedeon napja van. | 2024.03.28

Birkózó-vb - Lőrincz Tamás bronzérmes

2014-09-13 15:15:00

 Lőrincz Tamás bronzérmet nyert a kötöttfogásúak 66 kilogrammos kategóriájában a taskenti birkózó-világbajnokság szombati versenynapján.

    A bronzcsatáig úgy jutott el, hogy a francia Artak Margaryant 9-0-ra, az oroszok idei Európa-bajnokát, Adam Kurakot 6-2-re, az örmény Migran Arutyunjant pedig 6-4-re győzte le, majd az elődöntőben a 60 kilogramm iráni olimpiai bajnokától, Omid Noruzitól 4-1-re kikapott.
     A harmadik helyért a 2012-ben Európa-bajnok német Frank Stäbler volt az ellenfele, akivel szemben már 11 másodperc elteltével két pontot szerzett egy mögé kerüléssel. Ezt követően is - amint az a nemzetközi szövetség internetes közvetítéséből kiderült - jóval aktívabban mozgott riválisánál és sokkal erősebbnek is tűnt nála. Egy perc 14 másodpercnél 3-0-ra vezetett, mert kitolta a szőnyegről Stäblert. Szűk egy perccel később intették is a németet, de Lőrincz ekkor nem tudott pontot csinálni, mivel a német gyorsan felállt a térdelő állásból. A szünet előtt következett egy újabb kitolás, majd a második három percben még egy, így alakult ki az 5-0-ás végeredmény.   
    A Londonban olimpiai második, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamásnak ez az első érme világbajnokságon, egyben a magyar küldöttség második dobogós helyezése a taskenti vb-n. Az elsőt - szintén bronzot - testvére, Lőrincz Viktor szerezte pénteken a kötöttfogásúak 85 kilogrammos kategóriájában.