Andrea napja van. | 2024.04.18

Újabb sikereken van túl a magyar úszósport

2014-09-10 12:58:13

 

Az augusztusi berlini felnőtt Európa-bajnokságon öt, a nankingi ifjúsági olimpián négy, a most hétvégén zárult balatonfüredi junior nyíltvízi világbajnokságon pedig két aranyat nyertek a magyar úszók, miközben a sikerszériát seregnyi további érem egészítette ki e világversenyeken - összegezték a lényeget a sportági "aranynapoknak" szentelt szerdai sajtótájékoztató résztvevői.

 

    Kósa Lajos, a 2021-es magyarországi felnőtt vizes világbajnokság szervezőbizottságának elnöke azt emelte ki, hogy a balatoni esemény nagyszerű főpróba volt a hét év múlva esedékes csúcsviadal előtt már csak azért is, mert a magyar úszósport először rendezett idehaza vb-t.
    "Merész debütálás volt, hiszen bő egy hónap állt rendelkezésre, ami nem mondható soknak" - fogalmazott, majd megemlítette Cornel Marculescunak, a vizes világszövetség, a FINA ügyvezető igazgatójának a reagálását, aki kitűnő színvonalon megszervezett vb-ről, elsőrangú körülményekről írt, és teljes megelégedettségéről írt gratuláló levelében.
    Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kijelentette, hogy szenzációsan szerepeltek az úszók mindhárom nagy versenyen, s annak a reményének adott hangot, hogy a sportág legjobbjai Rióban, a 2016-os nyári olimpián is jól fognak teljesíteni.
    "Megvan az esély rá, hogy két év múlva is ünnepeljünk, a MOB megadja az anyagi, erkölcsi, szakmai támogatást" - jelentette ki.
    Simicskó István sportért felelős államtitkár kitért rá, hogy a kormányzat 50 millió forinttal támogatta a junior vb megrendezését, s úgy fogalmazott, jó ötlet volt Gyárfás Tamás sportági elnök részéről, hogy Magyarország vállalja el a házigazda szerepét a visszalépni kényszerült Izrael helyett.
    "Sportdiplomáciában is tovább erősödtünk" - hangsúlyozta, majd hozzátette: fontos, hogy jöjjenek az eredmények, de az is, hogy minél több gyermek tanuljon meg úszni Magyarországon. Ez utóbbival kapcsolatban hatalmas fejlődésnek nevezte, hogy az utánpótlásban a létszám egy év alatt ötezerről 6500-ra nőtt.
    A sajtótájékoztatón jelen volt versenyzők idei legeredményesebbje, a berlini Európa-bajnokságon hat érmet, közte három aranyat nyert Hosszú Katinka elmondta, hogy a maga részéről nem igényel külön motivációt a folytatáshoz.
    "Ha jönnek az eredmények, már azon jár az eszem, mit és min lehetne még tovább javítani, hogy még jobb úszó legyek. A nagy cél természetesen a riói olimpia, mert olimpiai aranyam még nincsen" - mondta a vb- és Eb-győztes versenyző. "Még csak félúton vagyunk a Rióba vezető úton, de nagyon sok idő nincsen, bőven akad még elvégzendő munka."
    A londoni olimpia bajnoka, a vb- és Eb-győztes Gyurta Dániel arról beszélt, hogy sajnálja, amiért a múlt hónapi németországi kontinensviadalon nem állt rajthoz fő számában, a 200 méteres mellúszásban.
    "Ezt a döntést meg kellett hozni, éppen azért, hogy két év múlva, Rióban legyek a legjobb formában, s akkor meglesz a hőn áhított diadal ott is" - mondta, rávilágítva, hogy neki, aki hosszú évek óta halmozza az aranyakat a világversenyeken, fontos volt, hogy ebben az évben tudjon "szusszanni".
    "Az Eb nem kis verseny, de ha az olimpiával hasonlítjuk össze, akkor Rió felé billen a mérleg" - fogalmazott Gyurta.