Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kajak-kenu vb - Négyből négy a középfutamos magyar mérleg

2014-08-08 12:37:43

Mind a négy magyar egység sikerrel vette középfutamát a moszkvai kajak-kenu világbajnokság pénteki versenynapjának délutánján, ez pedig azt jelenti, hogy a vasárnap délelőtti nyolc 500 és 1000 méteres döntő mindegyikében lesz magyar hajó.

Ötszáz méteren a délelőtti előfutamában is magabiztosan első, olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédő kajakos Kozák Danuta ha lehet, ezúttal még fölényesebb győzelmet aratott, a riválisok csak a hátát nézhették. Több mint egy hajóhossz előnnyel célba érkezve jelezte: ezúttal is az aranyérmért jött.
A férfiak hasonló számának negyedik középfutama ugyancsak magyar sikert hozott: Dombvári Bence semmit nem bízott a véletlenre, mert ugyan még a második hely is finálét ért, ő nyert, s ezzel ezen a távon bekerült a legjobb kilenc közé. Csütörtökön, 1000 méteren ugyanez nem jött össze neki, ott csak a B döntőben szállhat majd vízre.
A győriek 19 éves ifjúsági világbajnok kenusa, Khaut Kristóf is folytatta remek szereplését, élete első felnőtt vb-jén ugyanis kiharcolta a finálés indulás jogát, miután második pályáján a címvédő brazil Isaquias Queiroz Dos Santos és a cseh Martin Fuksa mögött harmadikként ért a célba.
`Tudtam, hogy a brazil és a cseh srác ellen nem lesz esélyem, és tartottam a lengyel fiútól is, őt azonban sikerült megvernem, idén már másodszor. Nagyon örülök, hogy bejutottam a döntőbe, hiszen ez volt a cél` - nyilatkozott Khaut.
Kozákhoz hasonlóan Vasbányai Henrik és Mike Róbert kettőse is címvédésre készül C-2 1000 méteren. Ezt délutáni teljesítményükkel is igazolták, ugyanis remek taktikával mentek végig, s csakúgy mint délelőtt, újabb győzelmet arattak.
A Lakatos Zsanett, Takács Kincső kenus, valamint a Dombi Rudolf, Boros Gergely és a Szabó Gabriella, Csipes Tamara kajakos duó már a délelőtti előfutamból biztosította helyét a döntőben 500 méteren, ahogy a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású 1000 méteres kajaknégyes is.
`Túl vagyunk az ötszázas és ezres előcsatározásokon, úgy gondolom, mindenki teljesítette, amit vártunk tőle, egyedül Dombvári Bence nem jutott döntőbe a hosszabb távon, de aztán javított ötszázon - nyilatkozott az MTI-nek Storcz Botond vezetőedző. - Az látszik, hogy hasonlóan hozzánk, az ellenfelek is nagyon felkészültek, kíváncsian várom a döntőket. Aranyesélyeseink szerintem eddig annyit adtak ki magukból, amennyit kellett, van még bennük tartalék. Kellemes meglepetés a férfi kajaknégyes teljesítménye, szerintem reális eséllyel pályázik a dobogóra, és szeretném kiemelni a fiatal Khaut Kristófot is, aki berobbant a felnőtt mezőnybe.`
Pénteken, 14.30 órától még a 200 méteres előfutamokat bonyolítják le a vb-n, szombaton pedig már finálék következnek: délelőtt hét, délután pedig három magyar hajóért lehet majd szorítani.
A további program (magyar idő szerint):
szombat:
500 és 1000 méteres döntők 9.00
200 méteres középfutamok 12.30
5000 méteres döntők 14.30
vasárnap:
500 és 1000 méteres döntők 7.25
200 méteres döntők 9.38
váltó előfutamok 13.00
váltó döntők 15.00