Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az interneten is megtalálhatóak az FTC dokumentumai

2016-02-18 11:50:35

A legnagyobb magyar közgyűjteményi portálnak számító Hungaricana internetes oldalon a Ferencvárosi Torna Club több mint egymillió oldalnyi dokumentuma is megtalálható - hangzott el a Budapest Főváros Levéltárában (BFT) csütörtökön rendezett sajtótájékoztatón.

       Markója Szilárd, az országgyűlési könyvtár igazgatója elmondta, hogy a Hungaricana portálon immár 150 közgyűjtemény összes anyaga megtalálható. Ez mintegy 12 és fél millió oldalt jelent, amelyből az FTC dokumentációja 1,2 millió oldalt tesz ki.
    Kenyeres István, a BFT főigazgatója kiemelte, hogy az oldal egyszerű, gyors és hatékony keresőfunkciója jóvoltából például a Magyar Dolgozók Pártja és a Magyar Szocialista Munkáspárt irataiban is könnyedén megtalálhatóak az FTC-vel kapcsolatos rendelkezések, határozatok.
         Részletes prezentációja során Biszak Sándor, az Arcanum Adatbázis Kft. ügyvezetője "a teljesség igényével végrehajtott" feladatként jellemezte a Fradi Múzeumot alapító Nagy Béla életművének és egyéb Fradi-kiadványoknak a digitalizálását, hozzáférhetővé tételét a Hungaricana-rendszerben.
    Kenyeres István emlékeztetett, hogy a BFT és a Fradi Múzeum tavaly januárban kötött együttműködési megállapodása értelmében a múzeum munkatársai kutathatják a klub múltját, s olyan dokumentumokhoz is hozzáférhetnek, amelyekhez addig nem. A levéltár segítséget nyújtott a múzeumnak a Nagy Béla alapító által hátrahagyott kiadványok digitális feldolgozásában és a közgyűjteményi portálon való publikálásban, az FTC pedig - tulajdonjoga fenntartásával - az angyalföldi intézményben helyezi el azon iratokat, kiadványokat, fotótári anyagokat, hang- és videofelvételeket, amelyek felbecsülhetetlen részét képezik az egyesület múltjának.
          Mint elhangzott, az együttműködés a levéltár magánirat-feltárási koncepciójába is illeszkedik, mivel az FTC múltja kötődik a főváros történetéhez.
          Nyíri Zoltán, a Ferencvárosi Torna Club operatív igazgatója fontosnak nevezte, hogy a BFT segítségével megőrizzék, egyben nyilvánossá, elérhetővé tegyék a klub múltjának dokumentációját.