Emma napja van. | 2024.04.19

Huszonötödik alkalommal rendezik meg a Kalocsai Paprikafesztivált

2014-09-18 12:20:41

 

 Hétvégén rendezik megy a XXV. Kalocsai Paprikafesztivált, amely a világhírű fűszernövény, a sárközi ember "piros aranyának" az ünnepe – tájékoztatta a Török Ferenc (Fidesz-KDNP) Kalocsa polgármestere csütörtökön az MTI-t.

 

    A rendezvény fő célja, hogy a fesztivál közönsége testközelből is megismerkedjen a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniájával, valamint azzal a paprikához is fűződő népművészeti örökséggel, amely generációról generációra szállva élő hagyománya nemzetünknek – hangsúlyozta Kalocsa polgármestere.
    Török Ferenc kiemelte, hogy Kalocsa - egyedüliként az országban - abban a különleges helyzetben van, hogy két hungarikummal is büszkélkedhet: a kalocsai fűszerpaprikával és a népművészettel.
    A 25. jubileumi fesztivál ezért különleges jelentőséggel bír, mert a három nap nemcsak a fűszerpaprika, hanem egész Kalocsa ünnepe is lesz, ahol megmutathatjuk, olyan értékkel rendelkezünk, amelyek a világ minden táján méltón jelenítik meg a magyar nemzet teljesítményét - fogalmazott a polgármester.
    Török Ferenc emlékeztetett arra, hogy a fesztivál látogatottsága évről évre emelkedik, tavaly több mint 10 ezer látogatója volt a nagyszabású rendezvénynek, amely az idei évtől még több elemmel és programmal bővül. 
    A programfüzet szerint Kalocsa belvárosában 8 helyszínen zajlanak majd a fesztivál rendezvényei, ahol péntek délutántól vasárnap estig folyamatos kikapcsolódást nyújtanak az ide látogatóknak.
    A "paprika fővárosában" rendezett egyik legnagyobb fesztivál gerincét a Paprikás Ételek Főzőversenye adja, amelyen számos hazai és nemzetközi csapat méretteti meg magát. Immár 18. alkalommal rendezik meg Németh József, a Hagyományőrző Bizottság Venesz-díjas elnöke főszervezésével a főzőversenyt, amelynek alapötlete a kalocsai fűszerpaprika népszerűsítéséből ered. A főzőverseny csaknem 100 csapat nevezett. Az országban Kalocsa az egyetlen hely, ahol kizárólag csak a paprikához kötődő főzőversenyt rendeznek, amelyen évről évre a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai zsűrije választja ki a legremekebb étkeket.
    Az idén rendezik meg először az I. Kalocsai Szürkemarha Pörköltfőző Versenyt, amelyre már több mint ötven csapat jelentkezett.
    Az élő hagyományokba nyerhetnek bepillantást az érdeklődők a régi idők paprikaszüreti felvonulásának megelevenedésével, valamint a Paprika Királynő választás megrendezésével, ahol a népviseletbe öltözött nők közül a legszebb táncos fejére kerül minden évben a korona. Második alkalommal mutatják be az úgynevezett kalocsai tisztaszobát, amely korhű és élő képet mutat meg a kalocsai motívumvilágról, szokásokról, paprikafűzésről.
    Érdekes programnak ígérkezik a "fényközösség kalocsai fénypontszületési díszceremóniája", amelynek keretében a napelemes energiaellátással működő kalocsai intézmények ünnepélyes Fényponttá avatása történik a Búzapiac téren található nagyszínpadon.
    A fesztiválhoz kapcsolódó gyermekprogramnak az a célja, hogy minél több generáció megtalálja a kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget. A legkisebbek számára külön gyerekszigetet alakítanak ki a szervezők. 
    A Paprikafesztiválhoz kapcsolódó kulturális programok megállás nélkül zajlanak a város szívében felállított nagyszínpadon, a folklórműsor keretében például összesen 300 kalocsai táncos lép színpadra.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó