Jeromos napja van. | 2023.09.30

A magyar dráma napja - Díjátadó és megemlékezés az Ódry Színpadon

2014-09-17 14:34:24

A magyar dráma napjáról emlékezik meg díjátadással egybekötve a Színházi Dramaturgok Céhe, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) szombaton az Ódry Színpadon.

    A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 130 évvel ezelőtti, 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.
    A magyar dráma napjának előestéjén, szombaton este nyolc órakor kezdődő ünnepi összejövetelen átadják a Szép Ernő Kuratórium által odaítélt Szép Ernő-jutalmat és a Színházi Dramaturgok Céhe által évente odaítélt Az évad legjobb magyar drámája díjat - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.
    Az író húga által alapított Szép Ernő-jutalom idei díjazottja Görgey Gábor, Kocsis István, valamint Mohácsi István és Mohácsi János.
    Görgey Gábornak életművéért ítélték oda a Szép Ernő-jutalmat, a laudációt Szakonyi Károly író mondja. Görgey Gábor Görgey című darabjából Hegedűs D. Géza olvas fel részletet.
    Kocsis István eddigi drámaírói munkásságáért kapja az elismerést. A díjazott munkásságát Pozsgai Zsolt író, rendező méltatja. Kocsis István Jászai Mari (A megkoszorúzott) című darabjából Egri Márta olvas fel részletet.
    Mohácsi István és Mohácsi János eredeti világlátású színpadi szövegeikért vehetik át a díjat, a laudációt Forgách András író mondja.
    A Szép Ernő-jutalmat az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője adja át.
    A Színházi Dramaturgok Céhének díját idén Pintér Béla Titkaink című drámája nyerte el. A díjat Lőkös Ildikó és Radnai Annamária, a Színházi Dramaturgok Céhének társelnökei adják át. A szerzőt Mohácsi János rendező méltatja, zenés köszöntőt ad Bárdos Deák Ági és Bujdosó János.
    Az est nyitott, a szervezők várnak minden érdeklődőt, hogy együtt köszönthessék a díjazottakat.