Móric napja van. | 2023.09.22

Stílusos Vidéki Éttermiség - A legjobb vidéki éttermek gasztronómiai parádéja Debrecenben

2014-09-07 08:12:46

Ma a debreceni Nagyerdőben rendezik meg a vidéki éttermek legjavát bemutató Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) idei gasztronómiai parádéját, amelynek a házigazdája az IKON Debrecen étterem.

    A vidéki csúcsgasztronómia debreceni rendezvényén az ételek 30 kilométeren belüli alapanyagokból készülnek, vagyis az éttermek olyan fogásokkal készültek, amelyekhez az alapanyagokat az éttermek 30 kilométeres körzetéből szerezték be, így a vendégek "keresztül-kasul" megkóstolhatják  a magyar vidék ízeit - mondta el Balogh Károly, a debreceni IKON egyik tulajdonosa a MTI-nek.
    Külön érdekessége a mai debreceni gasztronómiai találkozónak a debreceni pároskolbásztöltő séf-párbaj - tette hozzá.
    Ezzel összefüggésben Papp László, Debrecen alpolgármestere az MTI-nek elmondta: a város kezdeményezi a debreceni pároskolbász hungarikummá nyilvánítását.
    Történészek és gasztronómiai szakemberek kutatják a debreceni páros eredeti receptjét, illetve elkészítésének ősi fogásait, hogy visszahozzák azokat az ízeket, amelyek annak idején híresé tették a debreceni csemegét - jegyezte meg Papp László.
    Balogh Károly a debreceni SVÉT-ről elmondta: hagyomány, hogy SVÉT-tagok mellett vendég éttermek is részt vesznek az eseményen, sőt helyi termelők, beszállítók, gasztronómiai képviselők is bemutatkoznak a rendezvényen. 
    A debreceni Békás-tó partján rendezett gasztronómiai parádén így ott van a kemencés ételeiről híres Tuba Tanya, a PM Choco kézműves csokoládé, a Cut'N'Coffee kávépörkölő szalon, a Nárcisz Birtok sajtmanufaktúra, a Tuzséri pálinkafőző manufaktúra, a Séfakadémia főzőiskola és a Butiq Bisztró egyedi koktéljaival - sorolta az IKON tulajdonosa.
    Balogh Károly szerint a SVÉT Egyesületbe tömörülő éttermi csoport tagjai mindannyian a szívből jövő, vidéki vendéglátást tartják legfontosabb célkitűzésüknek. A debreceni gasztronómiai parádén jellegzetes ételeivel ott van az encsi Anyukám Mondta étterem, a balatonfüredi Baricska Csárda, a veszprémi Chianti Étterem, a debreceni IKON Étterem, a balatonszemesi Kistücsök Étterem, az egri Macok Étterem és Borbár, a villányi Mandula Étterem és Borbár, a noszvaji Nomád Hotel&Campsite, a szigetmonostori Rosinante Fogadó, a pannonhalmi Viator Apátsági Étterem és Borbár, és a perbáli Walter Vendéglő. Vendégétteremként vesznek részt a találkozón a palkonyai Palkonyha és a soproni Erhardt Étterem és Panzió.
    Az idei SVÉT-et rendező Ikon határozott célja, hogy az éttermen keresztül a cívisváros is felkerüljön a magyar és az európai gasztronómiai térképre - mondta el az MTI-nek Balogh Károly.