Dóra napja van. | 2023.02.06

AHOL AZ EURÓPA-BAJNOK NEVELKEDETT Ormosbánya sportélete

2022-12-20 04:52:39

A régió települései közül szinte mindegyik sportéletét meghatározta a bányászat. Ormosbánya életében is jelen volt, de milyen gazdag is ez a múlt? A település sportjáról Hadobás Sándor történésszel beszélgettünk.

-Ha Ormosbányán megkérdeznénk az embereket, tudnak-e valamit az ormosi sportélet múltjáról, kapnánk valamiféle információt?

-Nem valószínű. Az idősek ezzel már nem foglalkoznak, a fiatalokat meg nem érdekli, így szerintem egy szép és eredményes időszak eltűnt a semmiben.

-Hogyan kezdődött az akkori településen, Ormospusztán a sportélet?

-Akkoriban jött divatba a szőrlabda, meg a hólyaglabda, s az ormosi gyerekek is játszottak ezekkel. Sokszor el is zavarták őket a település központi részéről, mert a labda valakinek az ablakában kötött ki. A Sárkányrétre száműzött fiatalok borzasztóan rossz talajon fociztak, sok baleset érte őket. A bányavezetés látva a fiatalok kitartását, valamit Kovács József tanító odaadó munkáját, pályaépítésről döntött. Olyan pályáról, amiből egyre többet építenek az országban. A spotpálya 1925-ben készült el, lehet mondani, hogy ez az ormosbányai sportélet kezdete.

-Pálya van, hogyan lett ebből versenyszerű sport?

-A 30-as években Keve Béla bányamérnök lett a helyi bányaüzem vezetője. Sportszerető ember lévén, s látva a fiatalok lelkesedését, egy ezüst kupát vásárolt, s a környező települések bevonásával tornát rendezett a kupa elnyerésére. A bányamérnök  neve alapján ez volt a Keve Kupa. -Más sportágak is meghonosodtak? -Igen,  az atlétika és a sportlövészet a leventemozgalom idején.

-Mikortól mondhatjuk azt, hogy jelentős fejlődésnek indult az ormosi sportélet?

-1945 januárjában döntöttek sportegyesület alakításáról, melynek első elnöke Serfőző István. Nehéz időszak volt ez, hiszen a semmiből kellett megfelelő feltételeket biztosítani. Ez ki is kialakult szép lassan, hiszen a szakszervezet támogatásával sikerült felszereléseket vásárolni. 1947-ben megalakult a kézilabda szakosztály, ennek volt női és férfi csapata is. Fontos momentum ebből az időszakból, hogy az Ormospusztai Bányász Sportegyesületet a szakszervezet átvette, s a neve is megváltozott, Szakszervezeti Bányász Sportegyesület lett. Újabb szakosztályok is alakultak, röplabda, sakk, asztalitenisz.

-Mi volt a következő meghatározó esemény a sportegyesület életében?

-1957-ben megépült az új sporttelep, füves labdarúgó- és salakos atlétikai pálya is volt a sporttelepen. Ez utóbbi tette lehetővé, hogy megalakuljon az atlétikai szakosztály. Érdekesség, hogy a pályaavatón a helyi csapat a Ferencvárost látta vendégül.

Ormosbánya sportéletében vannak-e kiemelkedő személyek, vagy eredmények? Több sportág is sikeres volt, de kiemelkedő eredményeket olyan sportolók értek el, akiknek pályafutása itt kezdődött, de később más hazai egyesület színeiben  versenyeztek. A legeredményesebb Papp Margit Európa-bajnok magyar atléta, ötpróbázó. Szüleivel és három testvérével a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Porcsalmáról költöztek Ormosbányára 1957-ben, ahol kislányként sportolni kezdett.  Edzője Szentgyörgyi János volt. Később a Csepel SC-hez került, itt érte el kiemelkedő eredményeit. De meg kell említeni Beik Árpád gyaloglót, Kocsis László hosszútávfutót is. Friedmanszky Zoltán a Fradi labdarúgója lett, Ormospusztán született és az Ormosi Bányász volt a nevelőegyesülete. Kmetty József bajnoki bronzérmes labdarúgó is innen indult. Bodolai Gyula válogatott labdarúgó 1964-től dolgozott az  Ormosbányai Bányásznál, itt fejezte be edzői pályafutását 1971-ben. Irányítása alatt a csapat 1966-ban feljutott az NB II-be, s három évig itt játszott.

A kézilabdások Jancsurák Béla vezetésével  több alkalommal megyei bajnokságot nyertek. A tekések 1971-ben felkerültek az NB-II-be, ahol két évig tudtak helytállni.

-Egy olyan kistelepüléstől, mint Ormosbánya, ezek az eredmények kiemelkedő teljesítménynek minősülnek. Meddig tartott ez a sikeres széria? -Az 1970-es évektől kezdődően szűkültek a lehetőségek, a bányák bezárásával pedig véget ért az eredményes  sport korszaka Ormosbányán. A tehetségesebb sportolók máshol igyekeztek folytatni pályafutásukat, az itteni szakosztályok pedig szép lassan megszűntek. Mára pedig a feledés homályába került az ormosi sportélet, vele együtt  kiemelkedő sportolóink is.

-Csontos László -Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
12:21
- Agrárminisztérium: szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzés az Ukrajnából érkező gabonák esetében
11:42
- Klinikai vizsgálat igazolta a fluvoxamin terápia eredményességét a COVID-19 gyógyításában
11:21
- Nem téma otthon a gyerekek online élete, pedig beszélni kellene róla – február 7-én tartják a Biztonságos Internet Napját
10:55
- Pénzmosással és költségvetési csalással gyanúsítanak egy hajdúszoboszlói wellnes szállódatulajdonost
10:30
- Tíz tartományban legkevesebb 284 halottjuk van a törökországi földrengéseknek
09:51
- Áprilisban ismét világsztárok a Budapest Ritmón
09:31
- KSH: 3,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma decemberben
09:16
- Írországban fogták el egy emberkereskedő banda negyedik tagját
08:48
- Miskolc baloldali polgármestere 2024-ben újrázna, amihez a miskolciaknak is lesz egy-két szavuk!
08:22
- Két ország rendőrei üldözték a bűnözőket az M3-as autópályán
MTI hírfelhasználó