József napja van. | 2024.03.19

Nemzetközi Néptáncfesztivált rendeznek Szegeden

2016-07-11 09:30:20

Szeged, 2016. július 11., hétfő (MTI) - A részt vevő magyar és külföldi együttesek tagjainak menettáncával szerdán délután elkezdődik a 27. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál programja - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

    Szegeden 1966 óta rendeznek nyaranta néptáncfesztiválokat: a páros években nemzetközi találkozókat tartanak, a páratlan esztendőkben pedig az immár Martin György nevét viselő országos összejöveteleket szervezik meg.
    A kerek évfordulót kiállításokkal köszöntik: a Dugonics téren, illetve a Nagyszínházban a rendezvény fél évszázadának relikviáiból tárlat nyílik, a jubileum alkalmából pedig a fesztivál történetét bemutató kiadvány is megjelenik.
    Idén csaknem nyolcvan együttes pályázott a részvételre, közülük választották ki azt a hatot, amelyek bemutatkozhatnak Szegeden. Az archaikusabb balkáni hagyományokat egy szerb, egy macedón és egy török társulat jeleníti meg a fesztiválon, a lengyel, az ukrán és a lett együttesektől pedig polgárosultabb keleti szláv táncra számíthatnak majd a nézők. A magyar néptáncosokat idén három szegedi együttes képviseli. Az egykori ÉDOSZ Szeged ma Nosztalgia Néptáncegyüttes néven működő társulatban szerepelnek olyanok, akik a legelső, 1966-os fesztiválon is részt vettek, a legidősebb táncos 78 éves lesz.
    A külföldi együttesek csütörtökön, pénteken és szombaton délelőtt utcai vigasságokon mutatkoznak be a Dugonics téren felállított színpadon, a magyar társulatokkal szerdán és csütörtökön a magyar társulatokkal együtt folklórbemutatót tartanak a Kisszínházban, pénteken este pedig Szeged több művelődési házában és a Deszki faluházban lépnek föl. A fesztivál gálaműsorát szombaton tartják a Nagyszínházban.