Virgil napja van. | 2022.11.27

Családi opera ősbemutatója a Szegedi Nemzeti Színházban

2016-02-17 09:10:38

 A szegedi Nagyszínházban tartják február 26-án Tóth Péter zeneszerző Árgyélus királyfi című operájának magyarországi ősbemutatóját, amelyet másnap a Korábban Érkeztem Alapítvány családi napja követ.

    Schlanger András rendező a darabról és a kezdeményezésről tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, az előadás klasszikus mesékre emlékeztető világot teremt, a történetben szerepel hős királyfi, szép királyleány, gonosz sárkány. Ugyanakkor fejlődésregény is, a nézők végigkövethetik hogyan válik a Szélpál Szilveszter alakította Árgyélus királyfi a kicsit esetlen, éretlen, de tiszta szívű figurából daliává, a Gyüdi Eszter megformálta fiatal, naiv Tündér Ilonából miként teremt a szerelem erős nőt.
    A történetben megjelenik az idilli Pomedónia és az ördögi Zordánia. A mese során kiderül, a világ nem jó vagy rossz, hanem mindkettő együtt, az pedig, hogy milyenné válik, az rajtunk is múlik - fogalmazott a művész.
    Tóth Péter zeneszerző elmondta, a mű igazi operaélményt nyújt a gyerekeknek. A legfeljebb háromperces rövid jelenetekből álló darab ötévesnek éppúgy érdekes lehet mint egy kamaszgyereknek.
    A Schlanger András és Bognár Róbert librettisták, valamint a versek szerzője, a Kossuth-díjas Várady Szabolcs által írt művet a Kolozsvári Magyar Opera decemberben már műsorra tűzte, és nagy sikerrel játssza azóta is.
    Rádi Kata, a Korábban Érkeztem Alapítvány létrehozója közölte, a jótékonysági szervezet az ősbemutató után egy nappal családi délelőttöt tart, melyre az egész régióból várják a koraszülött és sérült gyerekeket családjukkal.
    A szakember elmondta, ezek a családok sok problémával küzdenek, nehezebb megszervezni az életüket, a rendezvény célja az is, hogy ezek a gyerekek szüleikkel, testvérek közösen éljék meg az élményeket.
    Az előadás végén jelmezversenyt rendeznek. Azok a gyerekek, akik hoznak magukkal jelmezt, valamennyien a színpadra mehetnek, ahol egyenként fénykép készül róluk. Minden fotó felkerül a színház honlapjára, és a darab főszereplői zsűrizik őket.

 Sajómente Média Alapítvány