Csongor napja van. | 2024.04.16

Peter Morgan brit forgatókönyvíró lesz a prágai Febiofest egyik díszvendége

2016-01-14 12:17:46

 Peter Morgan Golden Globe-díjas brit forgatókönyvíró lesz az idei Febiofest prágai nemzetközi filmfesztivál egyik díszvendége.

    A forgatókönyvíró, aki A királynő és Az utolsó skót király című filmjeivel szerzett nemzetközi elismerést, a fesztiválon "a világ filmművészetéhez való jelentős hozzájárulásáért" Kristián-díjat kap - közölte Martina Chvojka Reková, a Febiofest szóvivője.
    Peter Morganhez közel állnak a csehek és Csehország, felesége, Anna Carolina ugyanis Karel Schwarzenberg vezető cseh politikus lánya.       A prágai nemzetközi filmfesztivál, melyet immár 23. alkalommal rendeznek meg, idén március 17. és 25. között lesz. A fesztiválon több mint ötven ország mintegy 160 filmjét vetítik. A mustra magyar filmeket is rendszeresen tűz műsorára.     A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, mára az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban, és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának.     A prágai szemle után a kiválasztott filmeket 14 cseh városban is levetítik, majd a rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol egy héten át tekinthetők meg az alkotások.