Emma napja van. | 2024.04.19

Tajvani film lett a Palm Springs-i fesztivál legjobb idegen nyelvű alkotása 

2016-01-11 13:29:00

 Hou Hsziao-hszien tajvani rendező The Assassin című filmje nyerte el a 27. Palm Springs-i Nemzetközi Filmfesztivál (PSIFF) legjobb idegen nyelvű alkotásának járó díját - olvasható a seregszemle internetes oldalán.

    Az idegen nyelvű filmekért járó Oscar-díjra idén jelölt 80 film mintegy felét értékelte a mustra nemzetközi filmkritikusokból álló zsűrije, amelynek indoklása szerint a díjazott alkotás Hou Hsziao-hszien egyik legjobb eddigi filmje, egyben remek példája annak, amikor egy harcművészeti filmet fantasztikus vizuális stílusa a valódi művészet birodalmába emel.
    A film a 9. századi Kínában, politikailag zűrzavaros viszonyok között játszódik. A történet egy gyönyörű nőről szól, akit a kardforgatás művészetére neveltek. Azzal a céllal küldik vissza szülőföldjére, hogy megölje a terület katonai kormányzóját, aki egyben unokatestvére és gyermekkori szerelme is.
    A kritikusok legjobb férfi színésznek járó díját Sigurour Sigurjónsson és Theodór Júlíusson kapta megosztva Grimur Hakonarson izlandi rendező Kosok című filmjében nyújtott alakításukért, a legjobb színésznőnek Alena Mihulovát választották, aki a cseh Slávek Horák Home Care című, Oscar-díjra is jelölt alkotásában látható. 
    A Pam Springs-i fesztivál közönségdíját a Giulio Ricciarelli által rendezett német alkotás, a Labyrinth of Lies nyerte el. A film a náci Németország vezető intézményeinek összeesküvéséről szól, amellyel a második világháború alatt elkövetett bűnöket igyekeztek eltussolni. A legjobb dokumentumfilm közönségdíját Jacob Bernstein és Nick Hooker amerikai alkotása, a Everything is Copy nyerte el.
    Az Egyesült Államok egyik legrangosabb filmes rendezvényének számító Palm Springs-i fesztivál híres az idegen nyelvű filmekből vetített válogatásáról. Az idén január 1. és 11. között megtartott seregszemlén több mint 60 ország 170 filmjét láthatta a közönség, köztük Edelényi János JutalomJáték (The Carer) és Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér, valamint Nemes Jeles László Saul fia című alkotását.

http://www.psfilmfest.org/festival/news/detail.aspx?NID=432&FID=78&year=2016

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó