Emma napja van. | 2024.04.19

A Körös-völgy vízi világát mutatja be a Munkácsy Mihály Múzeum új kiállítása

2015-11-25 10:59:32

A Körösök vízi élővilágának sokszínűségét mutatja be élményszerű és játékos formában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban pénteken nyíló, Mesélő vizek - Az igazi vízipók című kiállítás.

 

    A látogató a kiállításba lépve a vízipók vagy más néven búvárpók víz alatti világában találja magát. A terem központi részében látható lesz a vízipók alkotta búvárharang három méteres és maga a pók közel egy méteres makettje - mondta Deli Tamás, a tárlat kurátora az MTI-nek.
    A biológus-muzeológus hangsúlyozta: a kiállítás tematikai egységeiben az igazi vízi lények bemutatása a cél, elsősorban a gerinctelen állatokra, a rovarokra, rákokra, csigákra és kagylókra fókuszáltak; a vízi madarakat és halakat most a háttérben, elsősorban fotók segítségével mutatják be. A kiemelt élőlényekről, így a vízi bogarakról, pókokról és a Magyarországon európai viszonylatban is kuriózumnak számító tiszavirágokról szakmai tablók és molinók segítségével bővíthetik ismereteiket az érdeklődők.
    A valóságban a vízi lények többsége kicsiny, sokuk egészen apró, méretük szinte súrolja a szabad szemmel láthatóság határait. Ahhoz, hogy mégis érdekessé, láthatóvá és tanulmányozhatóvá váljanak, felnagyítják őket. A kiállítótérben további maketteket és látványfokozó elemeket vetnek be, hogy még élményszerűbbé tegyék a víz felszíne alatti hangulatot. Így lesznek csaknem egy méteres magasságú rák-, csíkbogár-, szitakötő-, csiga-, hanyattúszópoloska- és tiszavirág-makettek is a termekben. Rávilágítanak többek között arra, hogy a víz tetején "szaladgáló" állatkák nem vízipókok, sőt nem is pókok, hanem valójában a poloskák közé tartozó molnárkák - mondta Deli Tamás.
    A kiállításhoz kapcsolódóan a múzeum rajzpályázatot hirdetett. Az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményben kiemelte: a beadott pályaművek száma és minősége felülmúlta várakozásaikat, a rövid idő ellenére ugyanis 107 pályázó csaknem 400 alkotása érkezett be hozzájuk.
    A kiállítás megnyitójával egy időben lesz a rajzpályázat ünnepélyes díjátadója, valamint a Körös-völgyi vadvizek élővilága című kiadvány bemutatója is. Utóbit Deli Tamás Danyi Tiborral, a Herman Ottó Intézet munkatársával és Boldog Gusztáv természetvédelmi őrrel közösen írta.
    A rajzokból egy kamara-kiállítás nyílik, amelyet 2016 februárjában egy szintén diákok számára kiírt fotópályázat legjobb alkotásaiból készült tárlat követ majd - tette hozzá a kurátor. A kiállítás április 10-ig látogatható.