Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rachel Podger és a Felvilágosodás Korának Zenekara a Zeneakadémián

2015-11-19 11:11:54

 Először lép fel Magyarországon az egyik legjelentősebb barokk hegedűsként számon tartott Rachel Podger; a brit művész november 26-án a Zeneakadémia Nagytermében a Felvilágosodás Korának Zenekarával ad koncertet, melyen Johann Sebastian Bach, Vivaldi, Telemann és Pisendel művei lesznek hallhatók - közölte az MTI-vel csütörtökön a Zeneakadémia.

    A koncert műsorán Rachel Podger legkedvesebb szerzői szerepelnek, Antonio Vivaldi mellett csupa olyan név, akik a Védőangyal című 2013-as, sokszorosan díjnyertes lemezén is hallhatók, igaz, ott szólóművekkel.
    A programban szereplő népszerű Bach- és Vivaldi-concertókat sokan ismerik, Telemann négyhegedűs versenyművét azonban éppoly ritkán hallani, mint Johann Georg Pisendel darabjait. Pedig Pisendel korának egyik legfontosabb hegedűse volt és kitűnő zeneszerző, aki a drezdai udvar koncertmestereként személyes kapcsolatban állt Bachhal, egyes feltételezések szerint az ő játéka ihlette Bach szóló hegedűre írott szonátáit és partitáit. A legendás d-moll chaconne-t is, amely ezúttal Rachel Podger előadásában lesz hallható a Zeneakadémián - áll a koncert ajánlójában.
    Rachel Podger zenész családban született, majd a londoni Guildhall School of Music növendéke volt, jelenleg az intézmény barokk hegedű professzora, de tanít a londoni és a koppenhágai Királyi Zeneakadémián, valamint a Királyi Walesi Dráma és Zeneakadémián is.
    Alapítója volt több neves historikus együttesnek (Florilegium, The Palladium Ensemble), és évekig koncertmesterként működött a Gabrieli Consort and Playersnél, illetve az English Concertnél. 2004 óta többedmagával a Felvilágosodás Korának Zenekarát vezeti.
    A november 26-i koncert után a Zeneakadémia Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozatának keretében Rachel Podger és Békéssy Lili zenetörténész hallgató várják a közönséget.