Gedeon napja van. | 2024.03.28

A kis herceg egész estés rajzfilmváltozata csütörtöktől a mozikban

2015-11-05 18:28:59

 

Egész estés animációs film készült Antoine de Saint-Exupéry klasszikusából, A kis hercegből. Az eredeti mű előtt tisztelgő, de modern elemeket beépítő francia-kanadai alkotást csütörtöktől játsszák a magyarországi mozik.

    A történet főhőse egy kislány, akit édesanyja túlságosan korán kezd felkészíteni a felnőtt életre, ám szigorú menetrend szerint zajló napjaikat megzavarja a furcsa, de jólelkű szomszéd. A pilóta egy különleges világot mutat meg kis barátjának, amellyel sok évvel ezelőtt a kis herceg ismertette meg őt. A kislány varázslatos utazásra indul saját képzeletében és a kis herceg világában, és ő is megtanulja, hogy ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.
    A gyönyörűen kivitelezett animációt az amerikai Mark Osborne írta és rendezte, aki korábban a DreamWorks Oscar-díjra jelölt animációját, a Kung Fu Pandát is jegyezte. A kis herceg azonban merőben eltér a Kung Fu Panda világától: egyáltalán nem pörgős akciófilm, hanem egy őszinte tisztelgés Antoine de Saint-Exupéry több mint hét évtizede írt világhírű regénye, és a szintén a francia alkotó által készített illusztrációk előtt.
    Saint-Exupéry klasszikusának modern animációs filmmé adaptálása nyolc évvel ezelőtt kezdődött, amikor a három francia producer, Aton Soumache, Dimitri Rassam és Alexis Vonard zöld utat kapott az író hagyatékát kezelő Olivier d'Agay-tól a moziváltozat elkészítésére. Osborne új történetet teremtett az eredeti alapanyag köré, így a mai világunkba ágyazva élhetjük át a kis herceg kalandjait.
    A mese szereplőinek számos világsztár kölcsönözte hangját: a pilótát Jeff Bridges, az anyát Rachel McAdams, a rózsát Marion Cotillard, a rókát James Franco, az üzletembert Albert Brooks, a kislányt Mackenzie Foy, a kígyót Benicio Del Toro, a hiú embert Ricky Gervais, a királyt Bud Cort személyesíti meg. Kis hercegként a rendező fia, Riley Osborne hallható.
    Az úgynevezett stoptrükkös eljárással, valamint digitális animációval készült film forgatókönyvét Irena Brignull (Doboztrollok) és Bob Persichetti (Tarzan, Mulan, Shek 2) írta Mark Osborne ötlete alapján. A zenét az Oscar-díjas Hans Zimmer (Az oroszlánkirály, Kung Fu Panda, Madagaszkár 2, Gru) szerezte.
    A regényben a kisfiú elhagyja bolygóját és barátját, a rózsát, hogy meglátogassa más aszteroidák furcsa lakóit, mielőtt a Földre érkezne. Itt találkozik a könyv narrátorával, a pilótával. A könyv megrendítő véget ér, mert a kis herceg úgy dönt, elhagyja testét és visszatér bolygójára.
    A könyv először 1943-ben jelent meg és azóta világszerte 80 millió példányban kelt el. Az arisztokrata származású francia író, költő és úttörő repülős meséje a legolvasottabb és legtöbbet fordított francia könyv, több, mint 250 nyelvre és dialektusra fordították le eddig, és megjelent Braille-változatban is. Saint-Exupéry azonban már nem érhette meg könyve sikerét: 1944-ben egy szövetségi küldetés során a mediterrán térségben eltűnt. Azonosító karkötőjét 1998-ban, gépének roncsait 2000-ben találták meg Marseille partjainál.
    A kis herceg magyarországi forgalmazója az A Company Hungary.