Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több mint háromszáz előadást láthatott a közönség a Szegedi Nemzeti Színházban

2015-05-29 10:38:08

Szeged, 2015. május 29., péntek (MTI) – Összesen 313 előadást láthatott a Szegedi Nemzeti Színház közönsége a most záruló évadban – közölte Gyüdi Sándor főigazgató a teátrum évadzáró társulati ülésén pénteken a Tisza-parti városban.

Az előző időszakhoz képest kis mértékben, 4 százalékkal csökkent a nézőszám, de a 97 ezer körül alakuló adat még nem tartalmazza a vendégjátékok közönségét – mondta a direktor.
Az évadban több ősbemutató is szerepelt a színház műsorán: Pozsgai Zsolt Tisza István alakját megidéző, Vasgróf című drámája; szegedi ötlet nyomán íródott Marco Tutino olasz zeneszerző Márai Sándor talán legismertebb műve, A gyertyák csonkig égnek alapján készült kamaraoperája; Csukás István Szökevény csillagok című gyermekeknek szóló daljátéka; valamint Iván Sára Ez történt Bécsben című operettje. Rendhagyó módon az évad egy bemutatója még hátra van: Mozart Varázsfuvoláját Alföldi Róbert rendezésében az Armel-fesztivál nyitódarabjaként a Thália Színházban játsszák majd június végén – tudatta a főigazgató.
Gyüdi Sándor a kulturális intézmény gazdálkodásáról szólva kifejtette: a színház néhány esztendeje másfél milliárd forintos költségvetése az idei évre 1,182 milliárd forintra csökkent elsősorban az állami támogatás csökkenése miatt. A büdzséből 517 millió forint az állami, 321 millió forint pedig az önkormányzati támogatás.
A 188 közalkalmazottat foglalkoztató intézmény a közszolgáltatási szerződésben vállaltakat messze túlteljesíti, de ez az anyagiakra nincs hatással – tette hozzá.
A főigazgató úgy fogalmazott: néhány éve úgy tűnt, hogy a nemzeti kategória létrehozásával a pluszfeladatok mellé többlettámogatás is érkezik a színháznak, ez a remény azonban nem vált valóra.
Az évadzárón adták az színház és a város művészeti elismeréseit. A Vaszy Viktor-díjat az operatársulat szavazatai alapján Bolla Bence tánckari művész; a Makó Lajos-díjat a prózai társulat döntése értelmében Bahner Péter, számos szerep megformálója; az Imre Zoltán-díjat Nyitrai Tímea művészeti titkár; az énekkari nívódíjat Lőrincz Zoltán; a Varga Mátyás-díjat Tapasztó Tibor gépkocsivezető kapta. Az első alkalommal átadott év színházi önkéntese elismerést Hevesi Zoltán vehette át, a Szegedi Tudományegyetem közönségdíját Csorba Kata és Szívós László érdemelte ki. A Szegedi Operabarátok Egyesületének tagjai az évad énekesének Altorjay Tamást, az évad ifjú énekesének pedig Szélpál Szilvesztert választották.