Andrea napja van. | 2024.04.18

Kass és a zene címmel nyílik kiállítás Szegeden

2015-04-07 09:56:22

Kass János zenei témájú grafikáiból, illusztrációiból nyílik kiállítás a 2010-ben elhunyt Kossuth-díjas képzőművész nevét viselő szegedi galériában szerdán délután – tájékoztatta a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense kedden az MTI-t.

    Medgyesi Konstantin elmondta, hogy a tárlaton mintegy harminc eredeti Kass-grafikát mutatnak be az érdeklődőknek, és emellett több illusztráció is szerepel a kiállításon. Kass János olyan legendás műveit láthatják a vendégek mint a Bartók A kékszakállú herceg vára vagy Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című darabjaihoz készült rajzok.
    A kiállítás kapcsán fotógyűjtést indít a szegedi Móra Ferenc Múzeum: a kezdeményezés célja, hogy minél széleskörűbben megismerhessék a látogatók Kass legendás személyiségét. A hónap végéig tartó gyűjtésre a művész életének bármely időszakát bemutató, akár analóg, akár digitális felvételeket várnak a szegedi közgyűjtemény szakemberei. A beérkezett képekből később fotókiállítást rendeznek majd a Kass Galériában.
    Kass János szegedi származású grafikusművész tizennégy évesen kezdett el gipszöntőként, majd keramikusként dolgozni. A második világháború során tehetségét kihasználva különböző pecséteket, dokumentumokat készített a menekülők számára. Megszámlálhatatlan mennyiségű egyedi stílusú könyvillusztráció fűződik nevéhez, a hetvenes évektől szívesen tervezett bélyegeket is, Halász Jánossal együtt pedig ő készítette a világ első számítógépes animációs filmjét. Munkásságát sok más elismerése mellett Kossuth-díjjal jutalmazták, Szeged díszpolgárának is megválasztották, nevét 1985 óta viseli a Kass Galéria a csongrádi megyeszékhely belvárosában.