Gedeon napja van. | 2024.03.28

Roma világnap - Egy roma supergroup, az Oláh Gipsy Beats az A38-on

2015-04-02 09:23:24

 Egy igazi roma supergroup, az Oláh Gipsy Beats ad ingyenes koncertet a roma világnap alkalmából április 8-án, szerdán az újbudai A38 hajón.

    A formációban négy kiváló hazai roma zenekar képviselői szerepelnek együtt, egy színpadon. A Romano Drom, a Szilvási Gipsy Folk Band, az Ando Drom és a Ternipe nemcsak Magyarországon, hanem világszerte kedvelt formációk. Tagjaik közül tizenkét zenész és táncos alkotja az Oláh Gipsy Beatset - közölték a szervezők az MTI-vel.
    A supergroup ritkán lép fel, különleges koncertjein a valóra vált álmok, a barátság jelenik meg az oláh cigány muzsikában. Az Oláh Gipsy Beats repertoárja a négy zenekar slágereiből és az oláh cigány zenei kultúra alapjait képező hagyományos dalokból áll.
    A műsorban hallható dalokat a Romano Drom vezetője, Kovács Antal hangszerelte közös hangzássá. A hét énekes, a rézfúvósok, a basszus és az erőteljes ritmusok mai modern fúziója egyedi, különleges hangzást ad a produkciónak. Az előadást tüzes, improvizatív táncosok színesítik, a háttérben pedig archív 20. század közepi és mai roma életképek láthatók.
    Az Oláh Gipsy Beats produkció szereplői: Kovács Antal (szólógitár, ének - Romano Drom), Lakatos Béla (kanna, ének - Ternipe), Dobi Matild (ének - Ando Drom), Farkas István (mandolin, ének - Ternipe), Szilvási István (kanál, ének - Szilvási Gipsy Folk Band), Szitai Mária (ének, tánc), Balogh József (gitár, ének - Romano Drom), Kovács Máté (kanna, perka, dob - Romano Drom), Seres Vilmos (szaxofon, klarinét, harmonika), Csávás Attila (szaxofon), Bordás Péter (basszus) és Rézműves Roland (kanna, tánc).
    A nemzetközi roma napot minden évben április 8-án tartják, a világnapról a romák első, 1971-ben Londonban tartott világkongresszusa döntött.