Gedeon napja van. | 2024.03.28

Varga János 60: számos formáció a gitáros születésnapi koncertjén

2015-03-27 09:10:48

Hatvanadik születésnapja alkalmából nagyszabású koncertet ad Varga János gitáros. Az elsősorban az East együttesből ismert virtuóz rockzenész április 24-én a fővárosi MOM Kulturális Központban több formációval is fellép.

    "Az este során két aktív zenekarom, a Varga János Project és a Mediterrán Combo mellett korábbi együtteseim közül színpadra lép a Zig-Zag Company, továbbá közreműködik a vonósokból álló Sturcz Quartet. Az East, amellyel néhány éve időnként ismét fellépek, azért fog hiányozni, mert a csapat idén szintén ünnepel, 40 éves, és valószínűleg ebből az alkalomból is lesz nagyobb koncert" - mondta Varga János az MTI-nek.
    Április 24-én a MOM Kulturális Központban három zenekar 14 zenésze ötféle formációban és stílusban játszik három órán át.
    "Színes lesz a koncert, ami azokat nem fogja meglepni, akik követték a négy évtizeddel ezelőtt indult pályafutásomat. Először a latinos Mediterrán Combóval zenélünk, aztán a bluesrockos Zig-Zag Company néhány dalát játsszuk el, az est első részét a Varga János Project első lemezéről, a 2000-ben megjelent The Wings of Revelationről egy több mint húszperces tétellel zárjuk. A szünet után hármasban Kézdy Luca hegedűssel és Sturcz András csellóssal akusztikusan zenélünk egy kicsit, utána ismét a Varga János Project zenél, végül csatlakozik a Sturcz Quartet és megszólalnak a legfrissebb, közös dalok" - sorolta a gitáros.
    Varga János 1975-től 1986-ig játszott a hazai progresszív rockzenei színtér meghatározó formációjával, az Easttel, aztán zenélt az avantgárd Art Reaktorban, a dzsesszes Crack Orchestrában, Into the Light címmel szerzői lemezt készített, közreműködött a Hobo Blues Band lemezein és koncertjein, megalapította a Zig-Zag Companyt, majd a hardrockos Cik-Cakk Companyt. Komponált muzsikát baletthez, írt számos reklámzenét, a kilencvenes évek vége óta létező instrumentális progrock Varga János Projecttel eddig három stúdiólemezt készített, emellett játszik a Mediterrán Combóval.
    A gitáros beszámolt arról, hogy elkészült a Varga János Project új lemezével, amely a közeljövőben fog megjelenni a Sturcz Quartet közreműködésével.
    "Az új számokat már a kvartett vonósaira gondolva is írtam. A friss szerzemények a Varga János Project legutóbbi, 2009-ben megjelent Elixír című anyagán hallható vonalat viszik tovább: komoly szerephez jutnak az ütőhangszerek és a keleties dallamok, az arab és török skálák. A számok egy része már 2013-ban kész volt, amikor a paksi Gastroblues Fesztiválon együtt játszottunk a Sturcz Quartettel, amely aznap amúgy Al Di Meolával is színpadra lépett" - idézte fel Varga János. A kvartett tíz éve dolgozik együtt Al Di Meolával, a világhírű gitárossal, de fellépett már a Jethro Tull-lal is.
    A születésnapi est nyáron, július 3-án látható és hallható lesz a paksi Gastroblues Fesztivál nagyszínpadán is.
    A Varga János Projectben a gitáros mellett Kézdy Luca hegedül, Banos Gergely basszusgitározik, Király István dobol, Tsoukalas Hristos és Mády Kálmán pedig ütőhangszereken játszik. A Mediterrán Combóban Varga és a két ütős mellett ifj. Varga János gitározik, Nagy Zsolt billentyűs hangszereken játszik. A Zig-Zag Companyban Radovics "Kyru" László énekel és basszusgitározik és Tisza Miklós dobol. A Sturcz Quartetben Oláh Vilmos és Szilágyi Péter hegedül, Benkő Gyula brácsázik, Sturcz András pedig csellózik.
    Varga János Szívvel, lélekkel című 60. születésnapi koncertjét a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.