Auguszta napja van. | 2024.03.29

Oscar-díj - Bejelentették a tudományos és technikai díjazottakat

2015-01-14 11:57:02

A filmipar tudományos és technikai fejlesztésében nyújtott teljesítményéért idén 58 személyt tüntet ki az amerikai filmakadémia. A díjakat az Oscar-gálát megelőzően egy külön rendezvényen nyújtják át Los Angelesben február 7-én.

    A filmakadémia honlapján (oscars.org) kedden megjelent ismertetés szerint a testület tudományos és technikai díjait nem az előző évben elért, közzétett eredmények alapján ítéli oda, a díjakkal inkább a már sikeresnek bizonyult teljesítményeket ismerik el.
    Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 21 tudományos és technikai eredményt jutalmazott idén, az ezeken dolgozó 58 díjazott többsége technikai fejlesztéseiért az AMPAS elismerő oklevelét kapja. A tudományos és műszaki díjazottak - köztük a Sony három japán munkatársa az úgynevezett BVM-E Series Professional OLED Master Monitor létrehozásáért - a filmakadémia plakettjét vehetik majd át. 
    David W. Gray hangmérnök, a Dolby Laboratories vezetőjének munkásságát Gordon E. Sawyer-díjjal, egy Oscar-szoborral jutalmazza. A februári díjátadón a másik Oscar-szobrot Larry Hornbeck kapja a DLP vetítőkhöz használt digitális mikrotükör-technológia (DMD) kifejlesztéséért.  
http://www.oscars.org/news/21-scientific-and-technical-achievements-be-honored-academy-awardsr