Gedeon napja van. | 2024.03.28

Magyar film is indul a Kustendorfon

2014-12-29 16:27:12

Tizenhét film verseng január 21. és 26. között a nyolcadik Kustendorf szerbiai film- és zenei fesztiválon az idén – olvasható Emir Kusturica szerb filmrendező fesztiváljának honlapján.

    A legfőbb díjakért - az Arany-, az Ezüst- és a Bronztojásért -  magyar, cseh, szlovák, holland, izlandi, román, izraeli, horvát, német, belga, francia, egyiptomi, orosz, szerb és egyesült államokbeli filmesek művei indulnak. Magyarországot Bucsi Réka Symphony no. 42 című animációs rövidfilmje képviseli.
    Az alkotásokról háromtagú nemzetközi zsűri dönt, amelyet Amanda Neville, a Brit Filmintézet igazgatója, Alex Garcia mexikói-amerikai producer és Claudie Ossard francia producer alkot. 
    Emellett díjazzák a legjobb operatőrt is. A fényképezésért járó Vilko Filac-díjról – amely az Underground, az Arizonai álmodozók és a Cigányok ideje című filmek szlovén operatőréről neveztek el – a magyar származású svéd operatőr, Borbás István és szerb kollégája, Goran Volarevic dönt. 
    Az utóbbi év legjobb filmjeinek készítői előadásokat is tartanak az érdeklődőknek.
    A Mokra Gora hegységben, Montenegró, Szerbia és Koszovó határán felépített autentikus faluban szervezett fesztivál zenei programjában helyet kap a blues, a rap, valamint a klasszikus zene is. 
    
http://kustendorf-filmandmusicfestival.org/2015/