Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ma kezdődik a Desiré fesztivál Szabadkán - ELŐZETES

2014-11-29 09:02:40

 Szombaton kezdődik a hatodik Desiré Central Station fesztivál Szabadkán. A december 5-ig tartó nemzetközi rendezvényen tizenhárom produkciót láthat a kortárs színházat kedvelő közönség.

    Az előadások közül nyolc Magyarországról érkezik. A rendezvényen emellett szerb, francia, belga, szlovén, horvát és macedón művészek is fellépnek. 
    A színházi fesztivál idei alcíme: Dead or Alive, azaz Élve vagy halva. Urbán András, a fesztivál igazgatója korábban elmondta: az alcím kiválasztása minden évben inkább játék, nem feltétlenül van többletjelentése.
    A fesztivál megnyitóját 19 órakor tartják a szabadkai Jadran Színpadon. Elsőként a párizsi Le Monfort Theatre Akrobaták című produkcióját láthatja a közönség.
    Az esti produkciók mellett közönségtalálkozókon, kötetlen beszélgetéseken és kritikai szemináriumon is részt vehetnek a nézők. Az úgynevezett Desiré Akadémián Hód Adrienn, Balázs Zoltán és Horváth Csaba magyar, Stéphane Ricordel francia, Thierry Smits belga és Ivica Buljan horvát színházi szakember ad elő. 
    A Desiré Central Station fesztivál nevét a szervező színház névadója, Kosztolányi Dezső becenevéről kapta, és először 2009-ben rendezték meg.