Emma napja van. | 2024.04.19

Huszonöt éves a magyarországi Johannita Segítő Szolgálat

2014-11-21 18:57:03

 A magyarországi Johannita Segítő Szolgálat (JSSZ) ünnepséget tartott fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából pénteken Budapesten.

    Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az ünnepségen megköszönte az elmúlt huszonöt évben végzett áldozatos munkát kiemelve a szervezet vezetői és a kormány közötti szoros kapcsolat és együttműködés fontosságát. 
    Az ünnepségen Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke arról is beszélt, hogy a JSSZ és az MMSZ igazi testvéri kapcsolatban van egymással. Kiemelte: a máltaiaknak és a johannitáknak kilencszáz éves küldetésük a hit védelme és a szegények istápolása. Ez alatt minden korban újra meg kellett találni a közvetlen célokat és eszközöket, amellyel teljesíthették küldetésüket. Hozzátette, hogy mind a máltaiak, mind a johanniták "jól fedezték fel" ezeket az eszközöket és célokat minden időkben, ezért tudtak ilyen hosszú időn keresztül fennmaradni. 
    Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke kiemelte, hogy a JSSZ olyan időben is segítséget nyújtott a kárpátaljai magyarságnak, amikor már nem volt hová és nem volt kihez fordulniuk. Hozzátette, hogy egy nagy szláv tengerben élnek, ahol nemcsak a nyelvük idegen, hanem a hitük és a gondolkodásuk is. Ebben a közegben - hangsúlyozta - csak úgy tudnak élni és ott maradni, ha tudják, hogy vannak kiszámítható partnereik, a johanniták pedig évek óta ilyenek - tette hozzá.
    A johanniták a Jeruzsálemi Szent János Lovagrend 1530 után protestánssá lett ága. A katolikus ág a Máltai Lovagrend. A magyarországi Johannita Segítő Szolgálatot 1989-ben jegyeztette be néhány emigrációban élő rendtag az akkor hatályba lépett egyesületi törvénynek megfelelően. A háború után ez volt az első hivatalosan megalakított magyarországi johannita szervezet. A rendet csak később, 1993-ban ismerte el a magyar állam.