Alajos napja van. | 2024.06.21

Palócgálát tartanak a hétvégén Egerben

2014-11-21 18:40:25

A hétvégén huszonötödik alkalommal rendezik meg Egerben a Palócgálát, amelyre mintegy hetven, közöttük hét szlovákiai fellépőt várnak a rendezők.

    Bimbó Zoltán, az évzáró népzenei fesztivál szervezője az MTI-nek elmondta: a rendezvény elsősorban a Borsod, Heves és Nógrád megyékben, valamint az egykori Gömör és Kishont megyékben, a Szlovákiához tartozó területeken élő palócság hagyományait fogja össze. Az utóbbi években azonban a Palócföldön kívül Magyarország más tájairól is érkeznek fellépők - tette hozzá.
    Elhangzott: a Palócgálán csoportok és szólisták is fellépnek. "Mivel népzenét már iskolai keretek között is lehet tanulni, a fesztiválon művészeti iskolák képviselői is részt vesznek" - mondta.
    Bimbó Zoltán kiemelte: szombaton lemezbemutató hangversenyt ad Berta Alexandra Junior Prima díjas citerás, népdalénekes, akit a Liszt Ferenc Zeneakadémia Népzene Tanszékének hallgatói kísérnek.
    Az Egri Kulturális és Művészeti Központ, valamint a Cantus Agriensis Kulturális Egyesület szervezte Palócgála - amely egyben minősítő hangverseny is lesz - szombaton 9 órakor kezdődik a Bartakovics Béla Közösségi Házban. A hangversenyek mellett szombaton 15 órától népzenei fórumot is tartanak.
 A vasárnapi előadások is 9 órakor kezdődnek. A fesztivált 13.30-tól gálahangverseny zárja.