Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több mint harminc új magyar zenemű hangzik el a Fészek Művészklubban

2014-11-15 13:14:23

 Több mint harminc új magyar kompozíció ősbemutatójával várja az érdeklődőket az Új Magyar Művek XVII. Hangversenyciklusa a Fészek Művészklubban novemberben és decemberben.

    Hasonlóan a korábbi évekhez, az idei koncertek is tág perspektívában mutatják be az alkotók különböző generációit a "nagy öregektől" a legfiatalabbakig, színes képet nyújtva a mai magyar zeneszerzés stílusirányzatairól, alkotóműhelyeiről az intim kamarazene-daraboktól a crossoverig - olvasható a szervezők közleményében.
    A négy egymást követő szerda estén - november 19. és 26., december 3. és 10. - megrendezett koncertsorozaton elhangzanak mások mellett Csemiczky Miklós, Decsényi János, Madarász Iván, Sári József, Sugár Miklós, Láng István és Vidovszky László új kompozíciói.
    Selmeczi György Introitus címmel Pilinszky János versére és annak Ted Hughes tollából született angol fordítására írt zenét mezzoszopránra, baritonra, hegedűre és brácsára: a darab 2013. augusztusi cambridge-i ősbemutatója után most hallható először Magyarországon.
    Szintén hazai premier lesz Eötvös Péter Az aranysárkány (Der goldene Drache) című új operájának egyik részlete, A hosszú utazás (Die lange Reise) című ballada. Az operát elsőként a Frankfurti Opera és az Ensemble Modern mutatta be június 29-én.
    Lázár Eszter művészeti vezető közleménye szerint már az ötszázat is meghaladta azon darabok száma, amelyek első előadására a Fészek Művészklub által kezdeményezett és idén már tizenhetedik alkalommal megrendezett seregszemle adott lehetőséget.
    Az idei hangversenyciklus részletes programja 
www.feszek-muveszklub.hu/pro_umm.htm címen érhető el.