Gedeon napja van. | 2024.03.28

A magyar nyelv napja - Gálaműsorral ünnepelnek a Pesti Vigadóban

2014-11-11 19:31:01

A Kárpát-medencei magyar közösségek jellegzetes nyelvjárásait beszélő mesemondók, énekesek fellépésével ünneplik kedden A magyar nyelv napját a Pesti Vigadóban.

    Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntő beszédében azt hangsúlyozta, hogy ezen a napon együtt ünnepeljük a anyanyelvünk sokszínűségében rejlő közösségteremtő erőt. "Erre az erőre nagy szükség van korunkban, mert ez belső összetartozásunk, magyar identitásunk egyik legerősebb fundamentuma" - fűzte hozzá.
    Mint mondta, napjaink társadalmi változásai a nyelvjárásokra is jelentős hatással vannak, ezen változások hatására csökken nyelvjárásokat beszélők száma, egyre kevesebb tájszót használunk és egyre inkább a köznyelvhez igazodunk. 
    Hoppál Péter kiemelte: a nyelvhasználat sokszínűsége, tájankénti változatossága "és az ebben rejlő értékek mindannyiunkat gazdagabbá tesznek". A magyar nyelv napja alkalmából rendezett gálaest a magyar nyelv szépségeire hívja fel a figyelmet, hiszen a Kárpát-medence közösségeinek nyelvjárásain szólalnak meg az előadók - hangsúlyozta.
    Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének az elnöke elmondta, hogy ezen a napon mindenkit köszöntenek, akiknek különösen fontos a magyar nyelv ügye, akik féltik és szeretik nyelvünket és áldozatot is képesek hozni érte.
    Kitért arra is, hogy az Anyanyelvápolók Szövetségének mintegy kétezer tagja van és huszonöt éve dolgoznak együtt a Kárpát-medencében. "Az összetartozás örömét szeretnénk kifejezni a mai ünnepi esttel" - fogalmazott.
    Az Országgyűlés 2011. szeptember 26-án fogadta el azt a határozatot, melynek értelmében november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánították annak emlékére, hogy 1844-ben V. Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt.
    Az idén 25. születésnapját ünneplő Anyanyelvápolók Szövetsége az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával gálaesten köszönti a magyar nyelv napját.