Huba napja van. | 2022.08.19 | MNB középárfolyam:

A pásztorkultúrát állítja középpontba Berecz András adventi estje a Müpában

2014-11-08 10:29:09

A pásztorkultúrát, annak zenés, táncos, mesés arcát, Kodály Zoltán kórusműveit állítja december 9-i Művészetek Palotájabeli adventi estje középpontjába Berecz András, amely egyben tiszteletadás Ugrin Gábor karnagy emléke előtt.

    Mint a Kossuth-díjas ének- és mesemondó az MTI-nek elmondta, a gazdag előadás felöleli Kodály Zoltán kórusműveit és az azok táptalaját jelentő népzenét éppúgy, mint a meséket és a táncot. Utóbbiról Kádár Ignác, csíkszentdomokosi táncos gondoskodik,
míg a kórusműveket a világhírű Nyíregyházi Pro Musica Leánykar előadásában hallhatjuk a Művészetek Palotájában.
    A Karácsonyi pásztortánc című est vezérfonalát a pásztorok világának és művészetének megidézése adja.
    "A magyar néphagyomány szerint a kis Jézusnak nemcsak a három királyok vittek ajándékot, hanem a pásztorok is. Mindegyik azt vitte, amije volt: sajtot, túrót, báránykát. Egynek azonban semmije nem volt, ő fergeteges, porverő tánccal mutatkozott be az újszülött Megváltónak. Ez nem volt feltétlen illő ajándék, mégis őszinte, szinte gyermeki gesztus, a pásztorok megszentelt bárdolatlansága, üdvös faragatlansága, amikor a lélek annyira ki van tárva, hogy ott jólneveltségnek már nyoma sincs. Az advent egyik főszereplője a pásztorság, amely a csillagot ismeri, alvás helyett éber és megváltóra érzékeny. A műsorral az a célom, hogy egy kicsit közel hajolhassunk ehhez a különleges, alig ismert pásztorvilághoz" - fogalmazott Berecz András.
    A mesemondó felidézte, Ugrin Gáborral és az Egyszólam együttessel hogyan járták éveken át az országot Kodály-műsorukkal éppen húsz évvel ezelőtt. Mint mondta, a mostani adventi esttel a 2013-ban elhunyt énektanár és karnagy, barátja életműve előtt is tiszteleg.
    Berecz András mesélt arról is, hogy éppen egy Káin és Ábel történetét körüljáró mesés-énekes lemezen dolgozik, amelyen helyet kap egy gyönyörű csíki népmese. "Ez a mese tehát a mindig újratanulható békességről tud pótolhatatlan igazságot és költői szépet. Szerintem a világörökség része, Nobel-díjat is elfogultság nélkül adnék neki" - fogalmazott a művész.