Huba napja van. | 2022.08.19 | MNB középárfolyam:

Oscar-díj - Húsz animációs film pályázik az amerikai filmakadémia díjára

2014-11-05 09:20:21

Húsz produkciót neveztek Oscar-díjra a legjobb animációs film kategóriájában - közölte kedden az elismerésről döntő amerikai filmakadémia.

    A díjra pályázók között számos amerikai produkció szerepel, köztük a Disney új szuperhősös animációja, a Hős6os, Az élet könyve, a Doboztrollok, az Így neveld a sárkányodat 2., A Lego-kaland és a Rió 2. is. A nemzetközi mezőnyt olyan filmek képviselik, mint a Csodabogarak: Az elveszett hangyák völgye című francia-belga, a Rocks in My Pocket című amerikai-lett, a Song of the Sea című ír-dán-francia és a japán Kagujahime no monogatari című film - ismertette a Variety.com.
    A nevezettek között akad hagyományosan kézzel rajzolt, CGI technikával készült és stop motion-animáció is.
    Az amerikai filmakadémia tájékoztatása szerint több alkotást még be kell mutatni Los Angelesben ahhoz, hogy érvényes legyen a nevezése. 
    Tavaly 19 animáció indult az Oscarért. A filmakadémia szabályai szerint amennyiben nyolc nevezés érkezik, három jelöltet választanak ki a díjra, ha azonban 16 vagy annál több jelentkező van, ötre nő a jelöltek száma. A jelöléseket január 15-én jelentik be az egyes Oscar-kategóriákban.
    Tavaly a filmakadémia animációs ágazatának 366 szavazattal rendelkező tagja volt. Az Oscar-díjat a Jégvarázs című alkotás nyerte. 
    
http://variety.com/2014/film/news/20-animated-movies-to-vie-for-oscar-1201347645/