Gedeon napja van. | 2024.03.28

Párizsi díva a kazincbarcikai népi iparművész könyvbemutatóján

2014-10-28 17:54:38

A putnoki Holló László Galériában az Őszi Múzeumok fesztivál keretein belül bemutatták Neszádeliné Kállai Mária: Viseleti darabok Gömörből c. könyvét, valamint a kiállított ruhákat és csipkéket tekinthették meg az érdeklődők. Az iparművész könyvbemutatóján közreműködött Tímea Cipriáni operaénekes és Mészáros Zsolt Máté orgonaművész.

Újváry Mária a galéria vezetője megnyitó beszédében méltatta a művészek munkásságát, és reményét fejezte ki, hogy jövőre köszöntheti őket egy újabb rendezvényen, itt a kiállítóteremben.


Neszádeliné Kállai Mária

A Wikipédián az alábbi bejegyzés olvasható: Neszádeliné Kállai Mária csipkeverő, viseletkészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere, pedagógus. Tagja a Magyar Csipkekészítők Országos Egyesületének. A Kazincbarcikán alkotó kézműves számtalan tevékenységben bizonyította tehetségét: foglalkozik vertcsipke készítéssel és tervezéssel, gyöngyfűzéssel, gyöngyszövéssel, bábkészítéssel, textilfestéssel és viseletkészítéssel. A gömöri csipke fennmaradásának, és készítésnek elhivatott művelője. Debrecenben született, édesapja katonatiszt volt. Gyermekéveit Debrecen után Miskolcon és Tardonán töltötte. Az általános iskolát már Kazincbarcikán fejezte be és itt szerzett középfokú végzettséget az Egészségügyi Szakközépiskolában. Gyermekgondozónőként dolgozott a helyi bölcsődében, majd az óvodában.

Csipkék

Folyamatosan népszerűsíti és tanítja a csipkekészítés feledésbe merült régi mesterségét. Tanít a Deák Ferenc Szakképző és Művészeti Szakközépiskolában és a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Oktatási Intézményben. Tudása fejlesztése érdekében felvételizett a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karára, majd rajz és vizuális kommunikáció szakon tanári diplomát szerzett.
A Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában a textilképzésen kívül oktatja a csipkekészítést, a gyöngyfűzést és minden olyan kézműves tevékenységet, amely a gyerekek kreativitását, különböző készségeit fejleszti.

Gömöri viseletek

A galéria évenkénti visszatérő vendége, Tímea Cipriáni operaénekes. A művésznő Putnokon lakott, szülei most is a gömöri városban laknak.

Előadás a római katolikus templomban

Vasárnap este a katolikus templomban, hétfőn pedig a galériában Vivaldi áriák csendültek fel. Az előadás résztvevői megismerkedtek Antonio Vivaldi életével, és az előadott zeneművek történetével.

Tímea Cipriáni operaénekes és Mészáros Zsolt Máté orgonaművész

Sommásan úgy foglalhatnánk össze, hogy a fény városának operahangulata lengte be két napig Gömör fővárosát.

Az alábbi videórészleten Timea Cipriáni Vivaldi Sposa, Son Disprezzata áriáját énekli, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész kíséretében.

 

Az eseményről készült fotóinkat ide kattintva tekintheti meg.