Gedeon napja van. | 2024.03.28

Horvát képző- és bábművészek munkáiból nyíltak kiállítások Pécsen

2014-10-20 16:38:56

 Horvát képző- és bábművészek válogatott alkotásait mutatja be az a két tárlat, amely hétfőn nyílt a baranyai megyeszékhelyen.

    A zágrábi Ulupuh Horvát Iparművészeti Egyesület tagjai a Zsolnay-negyedben berendezett, Bábok nyomában című kiállításon bábokkal, installációs kellékekkel, a Cella Septichora Látogatóközpontban a Funkcionális átváltozások című tárlaton húsz kortárs kerámia- és üvegtárggyal mutatkoznak be érdeklődőknek.
    A november 2-ig látogatható kiállítások az egyesület és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. együttműködésének eredményei.
    A két szervezetnek köszönhetően október közepén a zágrábi közönség ismerkedhetett meg Kismányoky Károly és Cseri László fotóművészeknek a Zsolnay-negyed évekkel ezelőtti kialakítását dokumentáló képeivel, továbbá a Zsolnay Porcelánmanufaktúra és a kortárs képző- és iparművészek közös munkájaként megtartott Zsolnay Nemzetközi Kerámia Szimpózium 2008-2014 közötti alkotásaival.
    A kiállítás-sorozat következő állomásaként november 7-től 23-ig a Zsolnay-negyed E78 Kemence Galériájában fotók engednek bepillantást az Ulupuh harminckét alkotójának mindennapi életébe, környezetébe, személyes emlékeibe, és bemutatják a horvát díszlet- és ruhatervezés 1909-2009-ig tartó időszakát. A negyed Pirogránit udvarán ugyanekkor nyitva tartó tárlat témája az iparművészet, a ruhák és a kiegészítők világa lesz.