Huba napja van. | 2022.08.19 | MNB középárfolyam:

Szlovákia - Megkezdődött a helyhatósági választások hivatalos kampánya

2014-10-29 12:54:30

 Megkezdődött szerdán a november 15-i szlovákiai helyhatósági választások hivatalos kampánya; a voksoláson a déli országrész legtöbb településén ismét versengés várható a magyar szavazatokért a Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd párt között.

    Szlovákiában négyévente tartanak helyhatósági választásokat. A voksoláson - amelyben nemcsak szlovák állampolgárok, hanem az ország területén állandó lakhellyel rendelkezők is részt vehetnek - az ország csaknem háromezer településén választanak polgármestereket és helyi önkormányzati képviselőket. A kampány 15 napon át tart és 48 órával a voksolás előtt, a törvényileg megszabott kampánycsend kezdetével ér véget.
    A helyhatósági választás Szlovákiában rendszerint az egyik legnagyobb részvételi arányú voksolás. Legutóbb országos átlagban ötven százalék körül alakult, a részvételi hányad alig maradt el a "legnépszerűbb" választásétól, a parlamentitől. Becslések szerint a most novemberi választáson is viszonylag magas, ötven százalék körüli választói részvételre lehet számítani. Ezt látszik megerősíteni a Focus közvélemény-kutató ügynökség felmérése is, amely szerint a megkérdezettek 47 százaléka nem a jelenlegi polgármesterére készül voksolni. A részvételi arány - mint az eddigi statisztikák szerint mindig - várhatóan ezúttal is nagy eltérést mutat majd a vidék és a városok között a vidék javára, ahol magasabbra lehet számítani.
    A helyhatósági választások tétje Szlovákiában meglehetősen nagy, mivel az aktuális szabályozás szerint a települések önkormányzatai mintegy négyezer jogkörrel - köztük a helyi adók elosztásával - rendelkeznek. A helyhatósági választásokon pártjelöltek és független jelöltek egyaránt indulhatnak. Utóbbiak csak akkor, ha indulásukat az adott település nagyságához mérten elégséges számú helyi választópolgár is támogatja.
    A kampány költségeit független jelöltek esetében maguk a jelöltek finanszírozzák, a pártjelöltekét pedig a jelölt és az őt indító politikai párt rendszerint közösen állja. A kampány költségeinek a törvény nem szab határt, a vonatkozó előírások csak azt szabályozzák, hogy a hirdetési lehetőséget nyújtó médiának azonos árfeltételeket kell nyújtaniuk a jelölteknek.
    Megfigyelők szerint országos átlagban az aktuális politikai erőviszonyoknak megfelelően a Robert Fico kormánypártja által indított vagy támogatott jelöltek szerzik meg a legtöbb polgármesteri széket.
    Mivel a Berényi József vezette Magyar Közösség Pártjának (MKP) és a Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar vegyespártnak - a többéves "szembenállás" következményeként csak néhány településen sikerült megegyeznie a választási együttműködésben, az ország déli régióinak legtöbb településén ismét versengés várható a magyar voksokért. A választási sikerre a papírforma szerint az erős regionális bázisú és a helyhatósági választásokon rendszerint jól szereplő MKP-nak van jobb esélye. A felvidéki magyar párt - amely a legutóbbi helyhatósági választáson a negyedik legjobb eredményt elérve 129 településen tudta megszerezni a polgármesteri posztot - négy évvel ezelőtti eredményét szeretné megismételni, a Most-Híd pedig javítani szeretne korábbi szereplésén.
    Az egyfordulós választás, amelynek költségét 10 millió euróra - 3,1 milliárd forintra - teszi a belügyi tárca, november 15-én reggel hétkor kezdődik és este nyolc óráig tart.