Mária napja van. | 2022.08.15 | MNB középárfolyam:

OGY - Krónika 8. rész (adótörvények, ÁSZ-beszámoló)

2014-10-29 08:08:22

Stabilnak és a jövő évi költségvetést megalapozónak nevezte a tervezett adóváltozásokat a nemzetgazdasági tárca államtitkára a Parlamentben, miután a keddi vitában elhangzottakra válaszolt. Ezt követően az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavalyi évről szóló beszámolóját vitatta meg a Ház.


    Kormány: az ellenzéki pártok nem tudtak komoly kritikát megfogalmazni

    Miután az adótörvények vitáját lezárták, Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, az ellenzéki pártok a törvényjavaslatban foglaltakkal szemben komoly kritikát nem tudtak megfogalmazni.
    Szavai szerint az MSZP frakció tagjai között "nagyotmondó verseny" zajlott, miközben indulatot, gúnyolódást és cinizmust érzett a részükről. Véleménye szerint a szocialistáknak egyetlen komoly üzenetük volt, hogy csökkentsék az áfát, pedig kormányzásuk idején két cikluson keresztül nem csökkentettek, hanem növelték azt.
    Arra is kitért, hogy a Jobbik a vitában tranzakciós illetékkel foglalkozott, ami nem változik, a reklámadót pedig szeretné a saját "arculatára átalakítani". Hozzátette, hogy Hegedűs Lorántné pedig azt a jogot, hogy a törvény alapján az önkormányzatok újabb települési adókat vethetnek ki, összefüggésbe hozta azzal, hogy gond lehet az önkormányzatok finanszírozásával. Hangsúlyozta, hogy ez az önkormányzatok számára csak egy lehetőség és nem kötelesség.
    Azt a kérdést is feltette, hogy ha a tranzakciós illetéknek a jobbikos politikus által többször is emlegetett áthárítása valóban komoly gondokat okoz a társadalomban, akkor hogyan növekedhet 2,6 százalékkal a reáljövedelem és közelíthet nullához az infláció. 
    Az LMP "hol volt, hol nem volt", képviselői igazából nem szálltak be a vitába, mert feltehetően úgy látták, hogy nem tudják érdemben kritizálni a javaslatot - folytatta.
    Arra is kitért, hogy a szocialista Korózs Lajos megpróbálta levezetni, hogy miként növekednének a családok terhei tízezer forinttal az adóváltozások miatt, de - Tállai András szerint - az ellenzéki politikus érvelése súlyos tévedéseket tartalmazott. Elismerte, hogy a cafetéria adóterhei növekedni fognak, de úgy fogalmazott: bízik abban, hogy sikerül megtartani a gazdasági növekedést és emiatt a munkáltatók nagy része nem fogja csökkenteni a béren kívüli juttatásokat.
    Tévedések hangzottak el az államadósságról, ugyanis a szocialista képviselők a féléves adatok alapján mondták ki az idei végeredményt - közölte. Kiemelte, hogy még hárommilliárd forintnyi hiteltörlesztés van hátra, ami a második félévben három százalékkal csökkenti az adósságállományt, így az év végére csökkenni fog az előző évi adatokhoz képest.
    Kijelentette: hiába mondják a képviselők, hogy a magánszemélyek fizetik ki a távközlési adó kiterjesztését, az a szolgáltatókat terheli.
    Sok kritika érte a kormányzatot amiatt, hogy nőtt az adóterhelés, pedig a 2009-es, GDP-hez mért 41 százalékos adóterheléshez képest annak mértéke most 39 százalékos - emelte ki.
    Véleménye szerint habár az adótörvény terjedelmében nagy, tartalmában az egyik legkevesebb változást magában hordozó adójogszabály, mert nem változtak az adókulcsok, nem változott az adózás rendje és az adók szerkezete. A magyar adórendszer stabil és megalapozza a jövő évi költségvetést - összegzett az államtitkár.

    Beszámoló az Állami Számvevőszék 2013-as tevékenységéről 

    Domokos: növekedett az ellenőrzések száma 

    Növekedett az ellenőrzések száma tavaly, amikor csaknem kétszáz jelentést készített az Állami Számvevőszék - mondta a 2013-as szakmai tevékenységről szóló beszámolót ismertetve a szervezet elnöke.
    Domokos László  kijelentette: az új számvevőszéki törvénynek köszönhetően lényegesen eredményesebben tudott hatni az ÁSZ az ellenőrzött szervezetek működésére, de a törvényalkotási folyamat eredményességéhez is hozzájárultak. 
    Az elnök a munkájuk iránytűjének nevezte az államadósság-mutató javítását, valamint a makrogazdasági kockázatok feltérképezését. Beszámolt arról is, hogy ezért tavaly kiemelten vizsgálták az önkormányzatokat: 174 jelentést készítettek a témában, és munkájukkal hozzájárultak az önkormányzati adósságok átvállalásához is. Megjegyezte: javaslataikkal az adósságállomány újratermelődésének megakadályozását is segíteni kívánják.  
    A többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat is kiemelten ellenőrizte az ÁSZ, az adósságkockázatra, valamint a szolgáltatások önköltségszámítására fókuszálva - ismertette -, emellett tavaly több közösségi közlekedést biztosító gazdasági társaságot is vizsgáltak a számvevők, valamint húsz kórházat is ellenőriztek, ahol főleg az eszközpótlást hiányolták.  
    "Nem hagyunk fehér ellenőrzési foltokat, így elmegyünk a kisebb településekre is" - jelentette ki Domokos László, aki azt is elmondta: a közfoglalkoztatás ellenőrzése során a hozzá kapcsolódó képzési programok támogatási rendszerét vizsgálva megállapították, hogy a felhasználók nem gyűjtöttek elegendő adatot, így a források felhasználásának eredményessége nem volt mérhető. 
    A szakképzés vizsgálatakor a gyakorlati képzéseket szervező nyolcvanhét cég közül ötvennél tártak fel jogszabálysértést, vagyis több milliárd forint felhasználása során.
    Beszámolt azon tapasztalatáról is, hogy még mindig nem megfelelő a közpénzügyi tervezés, a célok pedig nem minden esetben mérhetők.
    Közölte azt is: az államadósság-szabály alkalmazásához, fejlesztéséhez tíz javaslatot fogalmaztak meg.