Huba napja van. | 2022.08.19 | MNB középárfolyam:

Kína ellenzi a "külső erők" hongkongi és makaói ügyekbe való beavatkozását

2014-10-28 14:16:12

A Kínai Kommunista Párt ellenzi és meg fogja akadályozni, hogy Hongkong és Makaó ügyeibe "külső erők" avatkozzanak be - írta a Hszinhua kínai állami hírügynökség kedden mikroblogján.

    A hírügynökség szűkszavúan még annyit közölt, a hongkongi kormányzó, Leung Csung-jing és kabinetje a párt teljes támogatását tudhatja maga mögött.
    A "külső erők" kifejezést október közepén maga Leung is használta, mégpedig a szeptember vége óta tartó hongkongi demokráciapárti tüntetések kapcsán. A kormányzó akkor úgy fogalmazott, hogy a demonstráció irányíthatatlanná vált, kikerült az azt kezdeményező, tervező és kivitelező emberek kezéből, és a határokon kívüli "külső erők" befolyásolják a megmozdulást. 
    Konkrét érintettek megnevezése nélkül Leung úgy fogalmazott, hogy a demonstrációt nem tartja "teljes mértékben hazai mozgalomnak". A tüntetés "egyértelmű, hogy hosszú ideje Hongkongon kívüli emberek, szervezetek részvételével zajlik, s ez nem az első eset, hogy ez történik, és ugyanígy nem is kivételes az eset" - mondta a kormányzó. 
    Leung szavaira válaszul Scott Robinson, az Egyesült Államok helyi főkonzulátusának szóvivője úgy fogalmazott, a hongkongi események a hongkongi emberekről szólnak, és minden más kijelentés a kérdésről való figyelem elterelésére való kísérlet.
    A hongkongi diákok szeptember 22-én kezdtek később területfoglalássá bővült utcai tiltakozásokba, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált menetrendjét. A soron következő, 2017-es kormányzóválasztáson első ízben minden választópolgár szavazhat, de - augusztusi pekingi döntés szerint - csak két-három jelöltre, azokra, akiknek személyéről egy 1200 fős bizottság dönt majd. Peking értelmezésében ez összhangban van a hongkongi alaptörvénnyel, amely végső célként általános választójogot, egy széles képviseleti jelölő bizottságot és demokratikus eljárásokat irányoz elő. A szabad jelöltállítást és a jelenlegi, Pekinghez lojális kormányzó távozását követelő diákok szerint viszont a kínai kormány a jelöltek "előszűrésével" nem tartja be a demokratikus elveket. Úgy látják, hogy a jelölő bizottság, amelyről Peking azt állítja, a helyi társadalmi rétegeket fogja képviselni, Peking-barát politikusokat jelöl majd a kormányzói posztra. Peking vádja szerint a hongkongi tiltakozások mögött az amerikai kormány áll, amely "színes forradalmat" akart kirobbantani.
    Hongkong mellett október elején Makaón is tüntetésekre került sor, ahol jobb munkakörülményeket követeltek demonstrálók.