Gedeon napja van. | 2024.03.28

Soltész Miklós: minden eddiginél fontosabb a hazai termékek támogatása és vásárlása

2020-04-30 16:59:00

A gazdaság újbóli megerősítéséért és a munkahelyek megőrzéséért minden eddiginél fontosabb a magyar termékek támogatása és vásárlása - jelentette ki Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke csütörtökön Egerben.

    Soltész Miklós a Katolikus Karitász egri központjában tett látogatásán hangsúlyozta: a hazai áruk vásárlásán és fogyasztásán sokak egzisztenciája múlik. A tét a munkahelyek megőrzése és újak teremtése mellett az, hogy az embereknek segélyek és támogatások helyett legyen lehetőségük dolgozni - mondta az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, megjegyezve: "a legjobb karitatív tevékenység mindig az, ha munkát tudunk adni valakinek."
    Az új koronavírus visszaszorítását célzó óvintézkedések módosításával kapcsolatban az államtitkár figyelmeztetett: a vidéki emberek számára ez enyhítést jelent ugyan, ám "a hegyről mindig veszélyesebb lejutni, mint elérni a csúcsot". A szigorú szabályok lazítására szükség van, de egyúttal nagy csábítást is jelent, ezért még jobban oda kell figyelnünk egymásra, mert a járványnak még nincs vége, az hosszú ideig része lesz mindennapjainknak - mondta.
    Soltész Miklós köszönetet mondott a Katolikus Karitásznak és minden karitatív szervezetnek, valamint önkéntesnek az elmúlt másfél hónapban a rászorulókért tett erőfeszítéseikért, a munkájukat "fantasztikusnak és nélkülözhetetlennek" nevezte. Kijelentette: őrizni és erősíteni kell azt az összefogást, mely a veszélyhelyzet kihirdetése óta megvalósult az országban.
    Árvai Ferenc, az Egri Főegyházmegye karitászközpontjának igazgatója az eseményen elmondta: a szervezet a válsághelyzetben Borsod, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megye 50 településén nyújt segítséget. Csütörtökön az egri központban összeállított, szájmaszkokat, kézfertőtlenítőt, mosószert és tartósélelmiszer-csomagokat tartalmazó szállítmányt juttattak el Pétervásárán élő nagycsaládosoknak és egyedülálló időseknek.
    A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint az egri érsekség a járvány elleni védekezést eddig csaknem 20 millió forint értékű adománnyal segítette. Ennek legnagyobb részét az a 17 tonna tartós élelmiszer tette ki, amelyet 2800 családnak osztott szét a 42 településen mintegy 200 önkéntest mozgósítani képes helyi karitász központ.