Gedeon napja van. | 2024.03.28

Toldi Miklósról és 1956-ról is szó lesz az M5 csütörtöki oktatási műsorában

2020-04-29 17:59:42

Toldi Miklósról és az 1956-os forradalomról is szó lesz az M5 csütörtöki oktatási műsorában - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztálya szerdán az MTI-vel.

    Közleményükben emlékeztettek, az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. A felsős és az érettségi előtt álló tanulók mellett már az 1-4. osztályosoknak is közvetít oktatási műsort hétköznaponként az M5, Alsós - Sulikalandok címmel. Az egyetemistáknak a Mindenki Akadémiáját ajánlják. A Mozogj otthon! című adásban pedig tornázásra buzdítják a nézőket.
    Azt írták: most csütörtökön 8 órakor kezdődik az Alsós - Sulikalandok című műsor, amelyben a harmadik osztályosokkal a rokon értelmű szavakról tanulnak, a negyedikesek pedig megismerkedhetnek a számnevek világával.
    A Felsős című műsort elsősorban a 6-8. évfolyamosoknak ajánlják. Mint kifejtették: természetismeretórán az egészséges életmód részeként a mozgásról, a sportról tudhatnak meg többet a hatodikosok, majd irodalomórán Arany János elbeszélő költeményének címszereplőjével, Toldi Miklóssal ismerkedhetnek meg részletesebben. Hetedikes történelemből az 1848-49-es forradalom és szabadságharc utáni eseményeket vizsgálják meg. Matematikából a nyolcadikosok az algebrai alapfogalmakról tanulhatnak, majd Balatoni Sándor orgonaművész és Komlóczi Zoltán zenetanár a hit és a zene kapcsolatáról beszél a hetedikeseknek. Ezután a 8. osztályosoknak szóló epizódban több tantárgyat is érintenek: történelemből a pártállam megszűnéséről lesz szó, a földrajzos részben Romániába látogatnak el Varga Tamás geográfussal, a biológia percekben pedig a légzőrendszer felépítését magyarázza el Tamás Andrea anatómus.
    11.30-tól a nyelvtanulásé a főszerep. Előbb a Szólalj meg angolul dupla részekkel lesz látható, majd a Szólalj meg spanyolul következik.
    Az Érettségi című műsort 12.30-kor irodalommal kezdik, melyben Katona József Bánk bánjáról tanulhatnak a végzősök. Matematikából a geometriai sorozatunk első részében a térelemekkel foglalkoznak. Biológiából a keringés felépítése, fizikából az egyenáram, történelemből pedig az 1956-os magyar forradalom leverése és megtorlása lesz a téma.
    14.45-kor kerül adásba a Mozogj otthon! az M5 csatornán, amelyben hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg a nézőket.
    A Mindenki Akadémiája 23.10-től látható, amelyben Dinnyés András tart előadást A test sejtjeinek újraprogramozása címmel - áll az MTVA közleményében.