Csongor napja van. | 2024.04.16

Időjárás-jelentés

2020-04-27 15:49:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Az Északi-tenger és Ukrajna felett egy-egy ciklon örvénylik, frontjaik mentén azonban csak kisebb mennyiségű eső, záporeső esett az elmúlt 24 órában. Európa többi részén jellegtelen nyomási mező figyelhető meg, nagy területen 1010 hPa környékén alakul a légnyomás. Helyi hatások alakítják az időjárást, erőteljesebb gomolyfelhő-képződés az Ibériai-félsziget északi felén és az Alpok térségében jellemző, ezeken a területeken többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok.
    A kontinens nagy részén kellemesen melegek a nappalok, 10 fok alatti maximumok csak az Északi-tenger mentén és Skandináviában jellemzőek. Kedd estig hazánk időjárását egyre inkább a nyugat felől érkező ciklon előoldalán áramló melegebb, nedvesebb levegő alakítja.

    Várható időjárás az ország területén kedd estig:
    ------------------------------------------------
    Hétfő délután megnövekszik a gomoly- és fátyolfelhőzet, és a Dunántúlon nyugat felől elszórtan valószínű zápor, zivatar. Éjszaka a csapadékzóna fokozatosan mozog északkelet, kelet felé, reggel már csak az északkeleti megyékben lehetnek záporok. Másutt jelentősen csökken a felhőzet, a Kisalföldön és az Alpokalján foltokban köd és rétegfelhőzet is képződhet. Kedden az északkelet felé mozgó zárt felhőzet dél körülre feloszlik, ezt követően erőteljes gomolyfelhő-képződés várható a többórás napsütés mellett. Elszórtan - nagyobb számban a Sopron-Debrecen vonal szélesebb sávjában - alakulhat ki zápor, néhol zivatar.
    Hétfőn a déli szelet még csak élénk, kedden a Dunántúlon a délnyugati szelet már erős széllökések is kísérik. Zivatar körül erős, sőt viharos széllökések is lehetnek.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 21 és 27 fok között valószínű, az északkeleti határvidéken azonban kissé hűvösebb is lehet.