Gedeon napja van. | 2024.03.28

Boris Johnson hétfőn munkába áll

2020-04-26 18:21:17

Munkába áll hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök, aki átesett az új koronavírus okozta Covid-19 betegségen, és néhány napig intenzív osztályon is kezelték.

    A konzervatív párti kormányfő hétfői visszatérését - amelyet a brit sajtó egy ideje már valószínűsített - Dominic Raab külügyminiszter erősítette meg a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában.
    Raab, aki Johnson megbízásából a miniszterelnöki teendőket is ellátta a kormányfő lábadozásának idején, kijelentette: Boris Johnson "alig várja", hogy ismét munkába állhasson, és visszatérése "friss lendületet ad" majd az országnak.
    Az 55 éves Johnsonról március 26-án állapították meg, hogy megfertőződött a Covid-19 járványt okozó SARS-CoV-2 nevű vírussal, miután a vírus okozta betegség enyhe tüneteit észlelte magán.
    Az eredeti terv alapján a brit kormányfő egy hetet töltött volna elkülönítésben Downing Street-i rezidenciáján. Johnson azonban az elkülönítési időszak lejárta előtt egy nappal bejelentette a Twitteren közzétett videóüzenetében, hogy még elkülönítésben kell maradnia, mivel nem épült fel teljesen a betegségből, továbbra is észleli a fertőzés egyes tüneteit.
    Állapota ezután tovább romlott, és három hete, április 5-én a londoni St. Thomas kórházba szállították.
    A londoni kormányfői hivatal szóvivőjének akkori tájékoztatása szerint csak elővigyázatossági lépésről volt szó, amelyet Johnson orvosa javasolt.
    Másnap azonban Johnsont át kellett vinni a kórház intenzív osztályára, mivel állapota még tovább romlott, bár lélegeztetésre nem szorult és tüdőgyulladást sem diagnosztizáltak nála.
    A brit miniszterelnök egy hetet töltött kórházban, ebből három napot az intenzív osztályon.
    Két hete hagyhatta el a St. Thomas kórházat, ahonnan a Londontól 65 kilométerre északnyugatra lévő Chequersbe, a brit miniszterelnökök vidéki pihenőhelyére távozott és azóta is ott tartózkodik.
    Nem sokkal azután, hogy távozhatott a kórházból, Johnson a Twitteren közzétett videóüzenetében közölte: kezelésének ideje alatt volt két nap, amikor "bármerre eldőlhetett volna a dolog". Hozzátette: semmi kétség nem fér ahhoz, hogy a St. Thomas kórház orvosai és ápolói az életét mentették meg.
    Erre Dominic Raab is egyenes utalást tett a vasárnapi BBC-műsorban. A külügyminiszter megfogalmazása szerint "voltak bizonytalan kimenetelű pillanatok" Johnson kórházi kezelésének idején.
    Boris Johnsonra máris erőteljes nyomás nehezedik elsősorban az üzleti szektor és a kormányzó Konzervatív Párt részéről annak érdekében, hogy kezdje el a járvány megfékezését célzó, több mint egy hónapja érvényben lévő korlátozások enyhítési menetrendjének kidolgozását, mivel a zárlat rendkívüli károkat okoz a brit gazdaságban.
    Raab erről a vasárnapi BBC-műsorban csak annyit mondott, hogy egyelőre óvatos lépésekre van szükség, és az emberek közötti távolságtartás valamilyen formájára egy ideig még szükség lesz.
    A lakosságnak "újfajta normalitáshoz" kell majd hozzászoknia - tette hozzá.
    Nagy-Britanniában a hétvégén átlépte a húszezret a Covid-19 járvány halálos áldozatainak száma, és eddig csaknem 150 ezer ember szervezetében azonosították szűréssel az új típusú koronavírus jelenlétét.