Auguszta napja van. | 2024.03.29

Minden népesedési mutató javult a téli hónapokban Magyarországon

2020-04-26 10:32:00

A téli hónapokban minden népesedési mutató javult Magyarországon - mondta a Kopp Mária Intézet elnöke az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Fűrész Tünde kiemelte: decemberben, januárban és februárban a születések száma közel 9 százalékkal nőtt, és a teljes termékenységi arányszám, ami a gyermekvállalási kedvet mutatja, 1,55-re növekedett. Erre, mint mondta, 40 éve nem volt példa. Hozzátette: ezen a télen kétszer annyi házasságot kötöttek Magyarországon, mint egy évvel korábban.     

Arról is beszélt, hogy mivel a halálozások száma mindhárom hónapban csökkent, a természetes fogyás 36 százalékkal mérséklődött.     

A Kopp Mária Intézet elnöke szerint a pozitív népesedési adatok összefüggésben vannak a kormány által bevezetett családvédelmi akciótervvel, aminek minden eleme igénybe vehető a koronavírus-járvány idején is, sőt néhány könnyítést - határidők kitolása, igénylés egyszerűsítése - is tettek.     

Üdvözölte az édesanyák későbbi elhelyezkedését segítő új intézkedéseket is, amelyek értelmében júliustól a cseden, gyeden vagy gyesen levő édesanyák ingyen tehetik le az első nyelvvizsgájukat, valamint a KRESZ-tanfolyamot és -vizsgát.