Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2020-04-23 18:15:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Kontinensünk legnagyobb részének időjárását magasnyomás alakítja. Ez Nyugat- és Közép-Európa, a Brit-szigetek időjárására van hatással: általában kevés felhő van az égen, és csapadék is csak elvétve fordul elő. A Földközi-tenger középső része felett ugyanakkor sekély ciklon örvénylik, amelybe frontokat már nem lehet analizálni, de az alacsony légnyomás miatt felhősebb helyek is előfordulnak, illetve záporok, zivatarok alakulnak ki. Markáns ciklon csak a kontinens északkeleti peremvidékén található, hidegfrontja Oroszország déli peremén húzódik a Fekete-tengerig, mögötte pedig hideg légtömeg árasztotta el a Kelet-európai-síkságot és Finnországot. A front mentén eső esik, tőle északra pedig havazik, illetve hózáporok alakulnak ki. Péntek estig a Kárpát-medence időjárását alapvetően az anticiklon határozza meg, igaz ez fokozatosan gyengül, és már több gomolyfelhő képződik.

    Várható időjárás péntek estig:
    ------------------------------
    Derült vagy kissé felhős lesz az ég, majd pénteken megnövekszik a magasszintű felhőzet, ez szűri a napsütést. Csapadék nem várható. Pénteken a délnyugati szelet kísérik élénk lökések, de az északi országrészben néhol erős széllökések is lehetnek.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 10 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 21 és 25 fok között valószínű.