Emma napja van. | 2024.04.19

A Századvég visszautasítja a jogi szakértője elleni politikai vádakat

2020-04-23 14:59:00

A Századvég Alapítvány határozottan visszautasítja a jogi szakértőjük, ifjabb Lomnici Zoltán elleni politikai vádakat és meg fogja védeni az alkotmányjogász jó hírnevét.

    Erről az alapítvány csütörtöki közleményében tájékoztatta az MTI-t.

    A Századvég "soha nem titkolta véleményét" Soros Györgyről, a külföldről finanszírozott szervezetekről, ngo-król, a külföldről pénzelt pártokról, vagy éppen politikusokról, továbbá arról sem, hogy milyen veszélyt jelentenek Magyarország nemzeti szuverenitására - közölték.
    "Soros Györggyel politikai vitánk van, mert a nyitott határok és a migráció legnagyobb támogatója, a drogliberalizáció pártolója, az általa finanszírozott ngo-k Magyarországon (...) börtönbiznisznek nevezett erkölcstelen perek elindítói és ötletgazdái" - írták.
    A Századvég álláspontja szerint Soros György és szervezetei nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági kockázatot jelentenek Magyarországra és más nemzetállamokra. "Ugyanezt a véleményt fogalmaztuk meg a milliárdos nemzeti valutákat érintő, pénzügyi spekulációs tevékenységével kapcsolatban is" - áll kommünikéjükben.
    Felidézték: ifjabb Lomnici Zoltán az M1 közszolgálati csatornán április 8-án azt nyilatkozta, hogy a feltárt jelek azt mutatják, külső támadás érte a forintot. A szakértő akkor hozzátette, a külső támadásra utal az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korrekciós beavatkozásként kamatemelést hajtott végre, ami végül hozzájárult a magyar fizetőeszköz erősödéséhez - emlékeztettek.
    Úgy folytatták: ennek nyomán Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője írásbeli kérdést tett fel Polt Péter legfőbb ügyésznek, hogy a forint elleni külső támadásra utaló kijelentés megalapozott volt-e vagy rémhírterjesztés. A legfőbb ügyész rámutatott, hogy Vadai írásbeli választ igénylő kérdése a hatályos jogszabályok szerint feljelentésként értékelhető, ezért a Legfőbb Ügyészség a fővárosi III. kerületi rendőr-kapitánysághoz továbbította. "Mellesleg a jogász végzettségű országgyűlési képviselő bizonyára tisztában volt azzal, hogy lépésének milyen jogkövetkezményei lesznek" - közölte a Századvég.
    Az alapítvány hangsúlyozta: a Századvég osztja jogi szakértőjének álláspontját, ezért is határozottan visszautasítja a munkatársa elleni politikai támadást.
    Megjegyezték: az is köztudott, hogy Soros György külső, nemzetállami fizetőeszközöket érintő spekulációs tevékenysége nem újkeletű, 1988-ban Franciaország, 1992-ben az Egyesült Királyság, 1997-ben pedig Malajzia, Thaiföld és Dél-Korea fizetőeszközeinek árfolyama omlott össze Soros György támadásai miatt, a spekuláns OTP Bank elleni akciói is széles körben ismertek. 2002-ben Franciaországban jogerősen elítélte őt a bíróság bennfentes kereskedelem miatt - sorolták a kommünikében.
    Hozzátették: az európai társadalmakban egyre többen nem értik és tartják elfogadhatatlannak, hogy valaki, aki "elképzelhetetlenül nagy vagyonra tett szert", ezen az alapon a törvények fölött állhat és mindenféle jogkövetkezmények nélkül oly módon avatkozhat bele más emberek, közösségek, akár egész országok életébe, amiért egy átlagembernek a törvények és a hatóságok teljes szigorával kellene szembenéznie.
    A Századvég szerint a jelenlegi politikai támadás egyértelművé teszi, hogy a Soros Györgyöt támogató baloldal csak addig védelmezi a szólás- és véleményszabadságot, amíg az az ő érdekeiket szolgálja.
    Úgy vélekedtek, hogy a "kétségbeesés motiválja" azokat, akik politikai elemzőket, kommentátorokat jelentenek fel, ahelyett, hogy tisztességes érvekkel védenék meg az igazukat. A DK képviselője a radikális baloldalra jellemző módon a vita, az érvelés helyett a feljelentést választotta - írták, kiemelve, hogy a Századvég elutasítja az ifjabb Lomnici Zoltánt ért politikai vádakat és meg fogja védeni a jó hírnevét.